Je kat iets te doen geven? Je kunt hem lekker aan het werk zetten met een voerpuzzel voor je kat: door voer voor hem te gaan verstoppen!

Het kan zijn dat je kat daar in eerste instantie niets van begrijpt: hij kreeg zijn eten toch altijd hapklaar in een bakje? Katten die minder goed met veranderingen kunnen omgaan, kunnen dit als onaangenaam ervaren.

Tip! Een voerpuzzel voor je kat

Je kunt stress voorkomen door een deel van de dagportie op de bekende plaats te laten staan en het andere deel te gebruiken voor het verstopwerk.

  1. Stop wat brokjes in een voerbal. De kat kan de brokjes daar weer uit krijgen door de bal te laten rollen. Sommige katten moeten leren dat ze zo hun kostje bij elkaar kunnen scharrelen. Je kunt ze helpen door het rollen, waarbij er brokjes door de opening van de bal naar buiten vallen, voor te doen. Als katten eenmaal doorhebben hoe het werkt, vinden ze een voerbal vaak prachtig. Je kunt dan voerporties in de bal gaan aanbieden in plaats van in het voerbakje. 
  2. In de dierenspeciaalzaak vind je allerlei speciale voerpuzzels voor katten, waarin je brokjes kunt verstoppen. Voorbeelden zijn het activity fun board en de food maze. De kat moet luikjes verschuiven, kokertjes optillen of ‘hengelen’ om bij een brokje te komen. Begin met een voerpuzzel met een lage moeilijkheidsgraad, zodat je kat stap voor stap kan leren wat de bedoeling is. 
  3. Zet het voerbakje eens op een andere plek, zodat de kat moet zoeken naar zijn voer. Of op een hogere plek, zodat hij moet klimmen: katten denken ook in de hoogte, maak daar gebruik van! Of verstop brokjes in huis op of achter allerlei randjes, richeltjes en in hoekjes, zodat de kat bijvoorbeeld eerst met zijn pootje moet voelen of er wat ligt. 
  4. Doe wat brokjes in een kartonnen doosje. Laat de bovenkant van het doosje een stukje open, zodat de kat kan ruiken wat er in zit. Hij kan het doosje omgooien of de brokjes er met zijn poot uitvissen. Je kunt ook brokjes verstoppen in een lege eierdoos of in een dichtgevouwen wc-rol. Zoek voor meer leuke doe-het-zelf tips via www.youtube.com bijvoorbeeld eens op ‘Katzenfrummelbrett’. Een leuke voerpuzzel voor je kat!
  5. Stop een paar brokjes in een tissue, maak daar een prop van en gooi die voor je kat weg, zodat hij zijn ‘prooi’ kan bespringen en uit elkaar kan trekken om de buit te pakken te krijgen. 
  6. Ga samen met je kat boven aan de trap zitten, gooi een brokje (of een balletje) naar beneden en laat de kat hier achteraan hollen. Sommige katten vinden het leuk om achter een over de vloer rollend brokje aan te jagen. 

Lekker jagen op je eten! Eet smakelijk en veel plezier!

 

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!