Je moet er niet aan denken dat je dat kleine puppy kwijt zou raken… Zorg er daarom voor dat je hondje altijd te identificeren is. 

Alle honden in Nederland moeten tegenwoordig voorzien zijn van een microchip, die door daartoe bevoegde personen met een holle injectienaald bij de schouderbladen of in de hals net onder de huid wordt ingebracht. Dat kan door een dierenarts gebeuren of, als je een rashond met een stamboom hebt, door een medewerker van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Registratie

Pups moeten binnen zeven weken na hun geboorte worden gechipt en vervolgens bij een databank worden geregistreerd. Eerst door de fokker, daarna door de koper van de pup. Die registratie is, net als de chip zelf, verplicht! Het chipnummer, dat met een speciaal apparaat kan worden afgelezen, wordt zo gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar.

Up-to-date

De chip zorgt er voor dat je puppy altijd herkenbaar is en dat gevonden dieren snel met hun eigenaar zijn te herenigen. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat de aan de chip gekoppelde gegevens up-to-date zijn én blijven! Krijg je een nieuw telefoonnummer, of ga je verhuizen? Zorg er dan voor dat je die gegevens laat aanpassen bij de databank waar je hond is geregistreerd. Via www.chipnummer.nl kun je checken hoe en bij welke databanken je dier geregistreerd staat.

Zijn de aan de chip gekoppelde gegevens juist?

Wist je dit?

Een microchip bevat een code van vijftien cijfers. De eerste drie cijfers van die code geven aan uit welk land de hond (oorspronkelijk) afkomstig is. De landcode van Nederland is 528, die van België 056.

Tip!

Een chip is aan de buitenkant niet te zien, een penning met gegevens aan de halsband wél. Lees hier meer over hoe je er voor kunt zorgen dat je hond altijd goed herkenbaar is!

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!