Veel katten eten wel eens een keer gras en dat lijkt voor vele eigenaren vreemd gedrag. Maar waarom eet mijn kat gras? Hebben ze te weinig eten? Zijn ze ziek? Of vinden ze het lekker?

Kunnen katten gras eten?

Katten zijn carnivoren, dus echte vleeseters. Toch is het eten van gras goed voor je kat. Gras eten stimuleert katten om te braken, wat erg handig kan zijn bij bepaalde eetgewoontes van je kat. Katten die veel buiten zijn eten namelijk soms lastig verteerbare delen van prooidieren, zoals de pluimen van vogels en de kleine botjes van muizen. Om van deze moeilijk verteerbare prooiresten af te komen, eet je kat gras. Dit zorgt ervoor dat je kat de moeilijk verteerbare etensresten uitspuugt.

Gras eten is natuurlijk gedrag!

Wist je dit?

Ook wilde katachten eten wel eens gras, blijkt uit onderzoek van de maaginhoud en uitwerpselen van wolven en poema’s.

Het uitbraken van haarballen

Naast het uitbraken van moeilijk verteerbare etensresten, zijn er ook nog andere voordelen. Gras helpt namelijk bij het opbraken van haarballen. Wanneer een kat zichzelf wast blijven er haren aan de tong kleven, die de kat doorslikt. De haren gaan na een tijd samenklitten in het spijsverteringsstelsel. Deze haren braakt de kat normaal gesproken makkelijk uit maar wanneer de haarbal te groot wordt, kan het een gevaarlijke verstopping veroorzaken. Om dit te voorkomen eten katten gras, wat het uitbraken van een haarbal stimuleert. Lees hier meer over haarballen en hoe je ze kunt voorkomen.

Vezels

Gras bevat ook behoorlijk veel vezels. Vezels hebben veel voordelen voor de gezondheid. Ze kunnen constipatie en diarree helpen voorkomen.

Pas wel op met waar je kat gras eet

Gevaren van buitengras

Blijf wel voorzichtig met buitengras. Vaak is gras behandelt met pesticiden en andere gevaarlijke chemische stoffen. Verder kunnen harige grassoorten in de keel en neusholte van je kat blijven haken, wat vervelende ontstekingen kan veroorzaken. 

Tip: maak een eigen tuintje van kattengras!

Geef je kat zijn eigen grasveldje. Met behulp van geschikte zaadjes of een kant-en-klaar pakket uit de dierenspeciaalzaak kun je in een pot zelf een tuintje opkweken. Kies voor kattengras met jonge zachte bladeren. Maar geef je kat het kattengras met mate en niet teveel gras in één keer. Meer weten? Ons CareTeam helpt je graag op weg met advies en inspiratie.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!