Gras eten: heel veel honden doen dat wel eens. Maar waarom eten honden gras? Zijn ze dan ziek? Hebben ze een voedingstekort? Of vinden ze het gewoon lekker?

Waarom eten honden gras?

Laten we beginnen met het laatste: veel honden vinden gras eten gewoon lekker! Een grote meerderheid blijkt in de praktijk regelmatig gras te eten. Ze bijten, vooral in het voorjaar, graag de malse graspuntjes af en eten die met smaak op. Groeiend gras bevat in het voorjaar een hoog suikergehalte en honden houden, net als wij, van zoet.

Malse topjes...

Soms richten honden zich bij het eten van gras niet op de malse topjes, maar meer op de langere, ruwe stengels. Die kunnen ze daarna weer uitbraken, vaak in combinatie met wat wit of geel schuim. De grassprieten kunnen ook weer mee naar buiten komen met de ontlasting. De hond kan dan met zijn achterwerk over de grond schuren of rare bokkensprongen maken, omdat hij de lange slierten niet zo makkelijk uitgepoept krijgt.

Wist je dit?

Ook wilde hond- en katachtigen eten wel eens gras, blijkt uit onderzoek van de maaginhoud en uitwerpselen van wolven en poema’s.

Veel dieren vinden gras eten gewoon lekker!

Spugen

Als een hond na het gras eten gaat spugen, leggen we vaak de link met misselijkheid of buikpijn. Maar uit onderzoek blijkt dat minder dan tien procent van de honden voorafgaand aan het gras eten ziek oogt, en dat hooguit een kwart van de honden na het eten van gras overgeeft. Buikpijn hebben of misselijk zijn kunnen een reden zijn om gras of ander onverteerbaar materiaal als stokjes of stenen te eten, maar gras eten betekent niet automatisch dat een hond buikpijn heeft of misselijk is.

Waarom eten honden gras?

Gras eten is vrij normaal

Waarom eten honden gras? Uit onderzoek blijkt er verder geen directe link te zijn tussen gras eten en een mogelijk voedingstekort. Gras eten doen honden ongeacht hun menu, of ze nu brokken of vers vlees krijgen. Gras eten lijkt dus gewoon vrij normaal hondengedrag. Maar als je dier extreem veel gras eet en daarbij ook regelmatig spuugt, kan er meer aan de hand zijn. Dan is het goed om naar zijn voeding te kijken, én naar zijn leefstijl. We ontdekken namelijk steeds meer over het verband tussen hersenen en darmflora, oftewel tussen hoe je je voelt (bijvoorbeeld angstig of gestrest) en wat je eet.

Veilig ‘grazen’

Laat je dier geen gras eten op plekken:

  • waar veel en mogelijk met wormeitjes besmette uitwerpselen liggen
  • veel verkeer passeert en uitlaatgassen hangen
  • giftige planten staan
  • bestrijdingsmiddelen of kunstmest zijn gebruikt
  • of waar gestrooid is tegen gladheid

Een eigen tuintje

Nog mooier misschien: geef je dier zijn eigen grasveldje! Met behulp van geschikte zaadjes of een kant-en-klaar pakket uit de dierenspeciaalzaak kun je in een pot zelf een tuintje opkweken. Meer weten? Ons CareTeam helpt je graag op weg met advies en inspiratie.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!