Je herkent het misschien wel: je kat miauwt langdurend, doordringend en aanhoudend. Luister goed naar wat je kat je probeert te 'vertellen': hij kan dit doen om jouw aandacht te trekken, of uit verveling of angst. Maar waarom miauwen katten? Wij vertellen je er meer over. 

Het is van belang dat je ingrijpt. Mede omdat na dit overmatig miauwen een volgende fase kan komen, namelijk sproeien. Het extreem vragen om aandacht van de kat kan mede te maken hebben met spanning en stress. Hieronder vind je tips hoe je daar wat aan kunt doen. 

Eerst naar de dierenarts!

Heb je een kat die veelvuldig miauwt? Ga dan eerst naar de dierenarts om te controleren of je dier lichamelijk niets mankeert. Heeft het overmatig miauwen geen medische oorzaak? Dan is de kans groot dat het aangeleerd gedrag is. Vaak ontstaat dat uit verveling. 

Niet doen

Vermijd het geven van directe aandacht als je kat miauwt. Negeer je kat dan en geef liever aandacht als je dier gewenst gedrag vertoont, zo beloon je wat je graag wilt zien. Straf je kat niet, ook negatieve aandacht als gemopper is namelijk een vorm van aandacht!

Wél doen tegen miauwen

  • Zorg dat je kat zich niet verveelt en zorg voor extra speelgoed, klim- en verstopmogelijkheden. Katten vinden het heerlijk om zich hoog te verstoppen.
  • Plaats meerdere voerbakjes, drinkbakjes en kattenbakken in huis. Plaats de eet- en drinkbakjes niet in de buurt van de kattenbak. Hanteer voor het aantal kattenbakken in huis de 1 + 1 regel: 1 kattenbak per kat, plus 1 extra.
  • Bij de dierenspeciaalzaak vind je hulpmiddelen die je kat extra kunnen ondersteunen bij het veranderen van ongewenst gedrag. Denk hierbij aan sprays als Feliway, die rustgevende hormonen afgeven die je kat als prettig zal ervaren. Of aan zogeheten Matatabi stokjes, die een geur/smaak hebben die katten erg prettig vinden en waar ze rustig van worden. Door deze stokjes af en toe weg te halen en daarna weer opnieuw te geven blijven ze interessant. 
  • Voldoende beweging is belangrijk voor het welzijn van je kat. Lees ook onze tips voor een leuk en gezond kattenleven.

Speciale voeding kan er voor zorgen dat je kat zich lekkerder gaat voelen.

Ondersteunen met voeding

Je kunt katten die gevoelig zijn voor spanning en stress ook ondersteunen met een speciale voeding als Prins VitalCare Resist Calm, een hoogwaardige complete brokvoeding speciaal voor gevoelige katten waaraan extra kruiden zijn toegevoegd. Ons CareTeam kan je precies vertellen hoe je naar deze brokvoeding kunt overstappen.

Zo voer je

Naast een juiste voeding is ook een juiste manier van voeren van belang. Katten eten van nature meerdere keren per dag kleine porties. Bied daarom meerdere keren per dag een kleine maaltijd aan. Dat sluit goed aan bij het natuurlijke gedrag van de kat en zorgt voor een betere benutting en opname van de voedingsstoffen. Zet in je huis op meerdere plekken voerbakjes neer, zodat je kat op zoek moet naar zijn eten. Ook dat kan verveling voorkomen!

Ook belangrijk!

Zorg dat je kat goed blijft drinken. Veel katten houden er van uit 'bewegend' water te drinken. Je kunt hiervoor een zogenoemde waterfontein aanschaffen. Sommige katten drinken ook graag uit de lopende kraan: of jouw dat kat graag doet, is een kwestie van uitproberen.

 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!