Waarom plast een kat in huis? Is jouw volwassen kat plotseling onzindelijk? Dat kan wel eens voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben. Lees onze tips. 

Bij een kat die plotseling onzindelijk wordt, heeft het meestal te maken met een volle blaas of darmen en het niet snel genoeg kunnen vinden van de juiste plek voor hun behoefte, maar ook de juiste omstandigheden voor jou kat om deze behoefte te doen. Als een kat dus niet meer op de bak gaat, is daar altijd een goede reden voor. Ze doen het echt niet om je te pesten!

Waarom plast een kat in huis? Waar komt onzindelijkheid vandaan?

Als baasje kun je al alert zijn op de reden voor deze onzindelijkheid. De manier waarop jouw kat plast, zegt namelijk al heel veel! Als hij plast door te sproeien (tegen verticale oppervlakken in staande houding met trillende staart omhoog) is een gedragsprobleem vaak de oorzaak. Als de kat gaat zitten en met gekromde rug plast is het vaak te linken aan een medisch probleem. Om er zeker van te zijn is het natuurlijk altijd goed om contact op te nemen met je dierenarts.

Lichamelijke problemen

De meest voorkomende lichamelijke oorzaak van een onzindelijke kat is een blaasontsteking. Dit kan door een bacteriële infectie komen of bijvoorbeeld door blaasgruis in de urine. Blaasontsteking ontstaat meestal door stress. Je kat heeft hierdoor een sterk verhoogde aandrang om te plassen, waarbij soms de kattenbak niet gehaald wordt. Ook doet het plassen pijn, waardoor je kat de kattenbak gaat associëren met pijn en deze kan vermijden. Een blaasontsteking wordt meestal behandeld met een pijnstiller/ ontstekingsremmer en eventueel een speciaal dieet bij blaasgruis.

Een andere belangrijke oorzaak van onzindelijkheid is het meer drinken van je kat, waardoor er automatisch meer geplast zal worden. Veel drinken kan bijvoorbeeld komen door nierfalen, problemen met de schildklier en lever of suikerziekte. Een grondig onderzoek bij de dierenarts –inclusief urine- en bloedonderzoek- is dus altijd noodzakelijk als je kat onzindelijk is. Soms is ook een onderzoek van de ontlasting nodig.

Geestelijke moeilijkheden

Er kan bij een kat die onzindelijk is geworden ook sprake zijn van een psychische oorzaak. Vaak hangt dit dan samen met een medisch probleem. Door stress daalt namelijk de weerstand van je kat en wordt ze vatbaarder voor ziektes zoals stress-gerelateerde blaasontstekingen.

Enkele psychische oorzaken van onzindelijkheid bij je kat:

 • Je kat is de kattenbak gaan vermijden omdat er iets onaangenaams is gebeurd. Ze is bijvoorbeeld aangevallen, ergens van geschrokken of heeft pijn ervaren. Een nieuwe bak elders in huis zetten kan dan helpen, omdat de kat daar geen negatieve ervaring mee heeft.
 • Je kat voelt zich angstig en voelt zich alleen met jou in de buurt veilig genoeg om zijn behoefte te doen. Ook dingen die naar de eigenaar ruiken, voelen veilig en worden daarom als kattenbak gebruikt. Denk aan dekbedden en handdoeken.
 • Er kan ook sprake zijn van een stressvolle relatie tussen verschillende katten, bijvoorbeeld als het gaat om het territorium, of problemen tussen kat en hond of kat en mens. Dit kan zowel binnen als buitenshuis zijn.
 • Je kat is onzindelijk geworden door grote veranderingen in zijn omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing van jouzelf of van je buren met nieuwe katten. Maar ook de geboorte van een baby, samenwonen of scheiden kunnen invloed hebben op het gedrag van je kat.

Hoe los je het op?

Heeft jouw kat het buiten de bak gedaan? Straf haar dan niet! Sommige mensen denken dat het helpt om haar neusje door de plas te halen, maar dit kan extra stress opleveren en de problemen verergeren. Je kat is onzindelijk met een goede reden en dus heeft het geen zin om haar te straffen.  

Geef ook nooit medicijnen die het gedrag kunnen beïnvloeden zonder dat met de dierenarts de oorzaak van het probleem is besproken. Dit soort medicijnen kan nare bijwerkingen hebben.

Houd deze stelregel aan!

Heb je een huishouden met meerdere katten? Je kunt daarbij deze stelregel aanhouden: voor iedere kat een bak, plus nog één bak extra. 

Wat jij thuis kunt doen

Om te zorgen dat je kat zo snel mogelijk weer zindelijk is, kun jij ook enkele aanpassingen doen in huis of aan je kattenbak. Hieronder enkele tips:

 • Katten houden van een kattenbak die op een rustige en veilige plek staat. Zet dus geen bakken naast wasmachines of voor een raam waar andere katten naar binnen kunnen kijken.
 • Daarbij vinden katten een schone bak met fijn grind heel aantrekkelijk. Zorg dus dat je wekelijks het grind verschoont en poep er elke dag uitschept.
 • Ook meerdere kattenbakken in huis neerzetten kan helpen jouw dier sneller weer zindelijk te krijgen. Heb je meerdere katten? Dan geldt: voor iedere kat een bak, plus één bak extra.
 • Uit onderzoek blijkt dat katten een open kattenbak het prettigst vinden. Katten ruiken vele malen beter dan mensen en door de kap blijven vieze luchtjes hangen. Ruimte in de bak is ook belangrijk, dus een kattenbak die minstens zo groot is als 1,5 keer je kat.
 • Staan de bakken verspreid in huis? Zet de bakken nooit op één plaats bij elkaar.
 • Staan de bakken niet te dicht bij voer of water? Hou minimaal 1,5 m afstand hiertussen. Wij vinden het toch ook niet prettig om op het toilet te eten?
 • Gebruik je geparfumeerde kattenbakvulling? Veel katten vinden dit onaangenaam. Daarnaast verkiezen katten zachte, zandachtige vulling. Harde korrels kunnen pijn doen aan de poten. Wissel af om te kijken aan welk type je kat de voorkeur geeft.

We helpen graag!

Heb je al verschillende dingen geprobeerd om je kat weer zindelijk te krijgen maar heeft het voor je gevoel weinig nut? Neem contact op met ons CareTeam voor gratis advies en professionele begeleiding. Wij zijn er voor jou! Je kunt ons bereiken via 0318-524 245 of via de website.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!