Honden reageren vrijwel niet op mondkapjes, blijkt uit het grote onderzoek dat Prins samen met mannenmodewinkel Only for Men uitvoerde onder meer dan duizend mannelijke hondeneigenaren. Liefst 90 procent van de ondervraagden gaf aan dat hun hond niet reageert op een mondkapje bij hun baas. Hoe zou dat kunnen komen?

In grote lijnen kun je stellen dat honden vaak reageren op dingen die ze niet kennen en die afwijkend zijn. Dat was vroeger ook de taak van veel honden: goed opletten en melden als je iets ziet in de omgeving dat anders is dan normaal. Dat is dan ook vaak de reden waarom honden kunnen reageren, soms zelfs best wel heftig of angstig met blaffen of grommen. Zeker als ze daar niet van jongs af aan mee vertrouwd zijn gemaakt. Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt dat je, bijvoorbeeld met een masker op of verkleed in een carnavalspak, door je hond werd aangeblaft omdat hij je in eerste instantie even niet herkende.

Honden & mondkapjes

Een mondkapje is best wel afwijkend van wat we tot voor kort waren gewend. Er kunnen verschillende factoren meespelen waardoor honden toch nauwelijks op mondkapjes reageren:

  • Niet alleen onbekende mensen dragen ze, maar ook de mensen in hun eigen gezin, waardoor het waarschijnlijk sneller normaal is.
  • Honden registreren niet alleen wat ze zien, maar vooral ook wat ze ruiken. Ze communiceren vooral via hun neus. Als onze mondkapjes voor ons onruikbaar een minuscuul beetje naar worst zouden ruiken, zouden honden er waarschijnlijk véél meer interesse voor hebben!
  • Honden hebben, zo blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Wenen, in hun contact met ons aan een half gezicht al genoeg. Om emoties te herkennen hoeven ze maar de helft van een menselijk gezicht te zien om te bepalen of iemand boos of blij is. Honden kunnen dus ook prima communiceren met mensen die door een mondkapje maar een ‘half’ gezicht hebben! 

Andere kledingstukken

Uit het onderzoek van Prins en Only for Men blijkt ook dat 78 procent van de honden volgens hun baas op geen enkel kledingstuk reageert door te blaffen, springen of grommen. Dat kan betekenen dat ze bijvoorbeeld de hoed van hun baas van jongs af aan al gewend zijn. Of, als ze ook niet reageren op kledingstukken die ze van hun eigen baas niet kennen, simpelweg goed gesocialiseerd zijn en daardoor vertrouwd met het gegeven dat mensen er heel verschillend uit kunnen zien. 

Winactie

Wil jij als een echte baas op de foto met je trouwe viervoeter en kans maken op mooie prijzen? Ga voor de actie en voorwaarden naar www.gekleedalseenbaas.nl en doe mee! Wil je niet mee doen met de actie maar wel je foto delen? Deel de foto via Instagram of Facebook met #gekleedalseenbaas en wie weet zie je ‘m bij ons terug!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!