Hoe verloopt bij kittens de overgang naar een vaste voeding? Van moedermelk overschakelen naar brokjes: zo gaat dat! Wat moet je kitten eten? 

Het is erg belangrijk dat pasgeboren kittens binnen twaalf uur bij de moederpoes drinken. De darmwand van kittens is dan namelijk nog doorlaatbaar voor antilichamen van de moederpoes, wat een belangrijke bijdrage levert aan de weerstand van de kleintjes.

Wist je dit?

De melk die de moederpoes tijdens de eerste 24 tot 72 uur na de geboorte van haar kittens geeft, heet colostrum. Deze melk is heel erg geconcentreerd en kleverig en rijk aan voedingsstoffen die nodig zij om pasgeboren kittens te laten overleven.

Spenen

De moedermelk gaat geleidelijk aan wat meer water bevatten. Als de kittens drie tot vier weken oud zijn, breekt de speenperiode aan: het overgaan van melk op vast voedsel. Doordat de moederpoes af en toe gaat weigeren de kittens te laten drinken, neemt haar melkproductie geleidelijk af. De overstap van moedermelk naar vaste voeding verloopt heel geleidelijk, tot de kittens wat voeding betreft helemaal onafhankelijk zijn van hun moeder. Dat moment ligt ergens tussen de zesde en tiende levensweek.

Vast voedsel

De hoeveelheid vast voedsel moet rustig worden opgebouwd. Niet iedere voeding is hiervoor geschikt. Kittens moeten eerst een goede darmflora ontwikkelen en hebben bovendien specifieke voedingsbehoeften en een relatief kleine maaginhoud. Van (moeder)melk overgaan op een vaste voeding is best wel een stap en brokjes eten moet je leren. Alle reden dus om te kiezen voor een voeding die helemaal op de behoeften van kittens is aangepast.

Brokjes eten moet je leren.

Fijnproevers: Wat moet mijn kitten eten?

Katten zijn echte fijnproevers. Ze beoordelen hun voeding op geur, vorm, grootte, textuur, smaak en temperatuur. Is hun eten bijvoorbeeld te warm of te koud, dan kunnen ze het weigeren. Om je kitten te laten wennen aan Prins VitalCare Kitten of Prins VitalCare Protection Kitten, voedingen die je kitten vanaf een leeftijd van vier weken tot een leeftijd van ongeveer tien tot twaalf maanden kan krijgen, kun je de brokjes even laten weken in lauwwarm water

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!