Het afgelopen coronajaar kenmerkte zich door lockdowns, overvolle ziekenhuizen en met het hele gezin thuis aan het werk en in de schoolboeken. Vooral dat laatste betekende een grote verandering voor onze huisdieren. Katten die gewend waren veel alleen thuis te zijn, hadden ineens hun baasje de hele dag om zich heen en kregen daardoor ook meer aandacht dan ze gewend waren. Nu het einde van deze periode vol coronaregels en lockdowns in zicht is, zullen we weer meer van huis zijn en zal de kat het ineens met minder aandacht moeten doen. De grote vraag is: hoe gaan we hier het beste mee om?

Afbouwen

Als je weet dat je weer terug naar kantoor gaat, bouw dan alvast de momenten dat je thuis bent rustig af. Ga dus niet meteen hele dagen naar je werk, maar overleg bijvoorbeeld met je werkgever of je in het begin kantoor- en thuiswerkdagen af mag wisselen. Zo kan jouw kat langzaam wennen aan de nieuwe routine. Katten zijn immers gewoontedieren; een plotselinge verandering in haar routine kan vervelende gevolgen hebben, zoals onzindelijkheid.

Wat om pootjes hebben

Als je iets te doen hebt, gaat de tijd sneller. Dat geldt ook voor jouw kat, dus zorg ervoor dat ze wat om pootjes heeft in jouw afwezigheid. Denk bijvoorbeeld aan voerpuzzels, ook wel denkspeelgoed genoemd. Het is mooi als de kat al gewend is om te ‘werken voor haar eten’, maar mocht dat niet het geval zijn, dan kun je ze dat nog op elke leeftijd aanleren.

Begin dan niet meteen met een hele moeilijke puzzel, want dan zal jouw kat ontmoedigd en gedemotiveerd raken. Een lege eierdoos kan al tot een makkelijke puzzel omgetoverd worden door er brokjes in te verstoppen.

Vind hier nog meer puzzels en spelletjes die je kat kan doen:

Het niet beter weten

Katten die in het afgelopen jaar zijn aangeschaft, weten niet beter dát er iemand thuis is. Deze katten zullen er dan ook meer moeite mee hebben om straks meer alleen te zijn wanneer jij weer (fulltime) buitenshuis aan het werk bent. Realiseer je dat deze overgang voor de kat een grote verandering is. Om jouw kat niet meteen in het diepe te gooien, kun je het alleen zijn geleidelijk opbouwen.

Met de eerdergenoemde tips, kom je al een heel eind. Maar je kunt nog meer doen. De kat is van oorsprong een solitair dier. Door domesticatie kunnen katten, zoals oosterse kattenrassen, heel sociaal en zeer mensgericht zijn. Je kunt je voorstellen dat deze katten compleet in de war kunnen raken wanneer zij ineens een groot deel van de dag alleen zijn. Denk in dat geval eens aan een kattenoppas aan huis.

Individu

Iedere kat is anders en jij kent jouw kat het beste. Jij kunt dus ook het beste bepalen op welke manier  je de overgang naar het nieuwe ritme voor jouw kat zo dragelijk mogelijk kunt maken.

Mocht je merken dat je kat stress ervaart, kan zijn weerstand veranderen. Er kan dan tijdelijk worden overgestapt op Prins VitalCare Resist Calm, een krokante voeding met kruidenextracten voor gevoelige volwassen katten. Deze voeding ondersteunt het immuunsysteem en ondersteunt de weerstand van jouw kat.

Houd je kat in de beginperiode in ieder geval wat extra in de gaten en raadpleeg bij gedragsverandering een professional, zoals de dierenarts, een kattengedragsdeskundige of het Prins CareTeam.

Dit artikel is geschreven door Sonja van Leeuwen, www.kattenacademie.nl.

 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!