Is jouw hond of kat bang voor vuurwerk? Wij gaan je tijdens onze zes-weken-challenge helpen je viervoeter een betere jaarwisseling te bezorgen! Niet alleen met onze Prins Resist-voeding, maar ook met tips. Deze week: wees voorzichtig met vuurwerktraining en medicatie.

Cd met geluiden

Om je dier te laten wennen aan het geluid van vuurwerk, kun je trainen met speciale cd’s waarop vuurwerkgeluiden staan. Deze training vergt echter een zeer zorgvuldige opbouw en kan voor ieder dier in het gezin anders zijn! Draai de volumeknop dus niet te snel te hoog. Daarbij komt dat praktijksituaties met vuurwerk, compleet met lichtflitsen, luchtdrukgolven en kruitlucht, vrijwel niet na te bootsen zijn.

Pas op met medicatie

Het lijkt zo makkelijk: even een pilletje in de hond of kat stoppen tegen zijn vuurwerkangst, maar wees met medicatie heel voorzichtig en raadpleeg hiervoor altijd een dierenarts. Je wilt niet dat je dier door het middel dat je geeft verandert in een slappe pop die lichamelijk niet meer kan reageren, maar ondertussen nog wel doodsbang is.

Het gevaar van groepstraining

Sommige hondenscholen bieden vuurwerktraining aan. Het nadeel van deze trainingen is vaak dat ze collectief worden gegeven, terwijl (het voorkomen van) geluidsangst juist om een heel individuele benadering en maatwerk vraagt, liefst één op één met een trainer/begeleider. Het kan namelijk zijn dat jouw hond al veel sneller reageert/banger wordt dan een andere hond in de groep. Als een hond in een groep eenmaal bang wordt, kan die angst gemakkelijk overslaan naar de andere honden. Daarbij komt nog dat sommige rassen (veel) geluidsgevoeliger zijn dan andere. Die hebben sowieso baat bij een aparte begeleiding.

Tips van hondengedragstherapeut

Hondencoach Arvid van Putten behandelt jaarlijks meer dan honderd probleemhonden en geeft door het hele land workshops. Op lifestyleforpets.tv geeft hij advies over het trainen van je hond op harde geluiden. Je kunt het filmpje vinden onder On Demand > Care > EduPet Academy > Vuurwerk geluiden. 

Wat is een thundershirt? 

In de ervaringen van afgelopen week vertelden mensen goede ervaringen te hebben met het Thundershirt, een soort hesje voor hond of kat dat met een zachte, constante druk het zenuwstelsel ondersteunt, waardoor het dier kalmeert. Volgens de fabrikant werkt het Thundershirt in 85 procent van de gevallen en geldt er een niet goed, geld terug-garantie. Meer informatie en bestellen kan via www.thundershirt-shop.nl

Vergeet de kat niet!

Katten laten het misschien niet zo duidelijk merken, maar ook zij kunnen bang zijn voor (het geluid van) vuurwerk. Houd daar rekening mee als je met je hond aan het trainen gaat! Is je kat extreem bang en heb je het idee dat je kat ook (trainings)hulp kan gebruiken? Schakel dan tijdig een kattengedragsdeskundige in voor een advies op maat.

Feliway: een veilige geur voor je kat

De wereld van de kat bestaat vooral uit geuren, en daar kun je gebruik van maken als je je kat wilt kalmeren. Een goede manier om je kat een kalmerende geurboodschap te geven is de Feliway verdamper. Deze bevat een synthetische variant van de gezichtsferomonen (geurhormonen) van de kat. Door het ophangen van een Feliway verdamper geef je je kat de boodschap 'Het is veilig hier'. Een verdamper moet minimaal twee weken van tevoren in het stopcontact worden gestoken, tot één week na de jaarwisseling. De verdamper is verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak en bij sommige dierenartsen.

Deel je ervaringen

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen tijdens deze zes-weken-challenge. Heb je tips of advies waar anderen iets aan kunnen hebben? Deel hieronder je ervaringen en tips. Heb je andere vragen over de voeding, verzorging of opvoeding van je hond of kat? Neem contact op met het Prins CareTeam via 0318-524245 of advies@prinspetfoods.nl

Zes-weken-challenge

Bekijk hieronder de tips per week:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!