Hoe gezellig ze ook in huis staan, sommige kamerplanten kunnen gevaarlijk zijn voor een kat. Om te voorkomen dat jouw geliefde dier hierdoor vergiftigd raakt, verzamelden we de meest giftige kamerplanten voor katten en vertellen we je wat je kunt doen om het gevaar te verkleinen.

Als een plant je kat vergiftigt, komt dat waarschijnlijk door de vruchten of zaden van de plant. Sommige bladeren van planten kunnen ook huidirritatie veroorzaken bij katten.

Hoe groot is de kans op vergiftiging door kamerplanten?

Allereerst is het goed om te weten dat katten kieskeurige eters zijn. En omdat de meeste giftige planten bitter van smaak zijn, zal je kat het al snel voor gezien houden en te weinig binnenkrijgen voor een echte vergiftiging. De kans dat ze ziek wordt van één van jouw kamerplanten, is dan ook klein. Maar omdat die kans wel aanwezig, hebben wij een overzicht gemaakt.

Welke katten lopen risico?

Jonge katten en katten die niet of nauwelijks buiten komen, hebben de grootste kans op vergiftiging door kamerplanten. Jonge katten zijn immers erg nieuwsgierig en binnenkatten kauwen soms uit verveling op planten die ze tegenkomen in huis.

Welke kamerplanten zijn het giftigst voor katten?

Hieronder vind je de meest bekende kamerplanten die giftig kunnen zijn voor jouw kat:

  • Giftige kamerplanten
  • Aloë Vera
  • Chrysant
  • Hyacint
  • Kerstster
  • Klimop
  • Maretak
  • Varen

Op zoek naar een overzicht? Klik hier voor een complete lijst van het LICG met giftige planten.

Symptomen van vergiftiging

Moet jouw kat plotseling voortdurend overgeven of is ze lustelozer dan normaal? Zijn huid en slijmvliezen rondom mond en keel rood, gezwollen of zitten er blaren op? Heeft ze last van stuiptrekkingen of diarree? Een gebrek aan eetlust? Of moet ze overgeven, veel drinken en plassen of juist minder plassen? Dan kan het zijn jouw kat een vergiftiging heeft opgelopen door een plant.

Eerste hulp bij vergiftiging

Vermoed je dat je kat ziek is geworden van jouw planten, al dan niet een paar dagen na in contact te zijn gekomen met de plant? Laat haar dan niet overgeven, maar breng haar direct naar de dierenarts en neem daarbij de betreffende plant(en) mee. Onthoud waar mogelijk ook wanneer je kat zich aan de plant heeft vergrepen en welke symptomen direct erna optraden. Op die manier help je de dierenarts bij het vinden van de juiste behandeling en het voorschrijven van de meest geschikte medicatie of het meest geschikte tegengif.

Wat kun je doen om vergiftiging te voorkomen?

Wil je zeker weten dat jouw kat niet met schadelijke planten in aanraking kan komen? Dan is de makkelijkste oplossing om ervoor te zorgen dat je deze planten niet in huis hebt.

Meer lezen? Hier vind je gerelateerde artikelen:

Marjolein van het CareTeam

Meer weten over voeding? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!