De winter is een heerlijke tijd om er met je hond op uit te trekken: het is wat kouder aan het worden en de omgeving vaak lekker rustig. Je kunt lekker gaan uitwaaien op het strand, waar honden nu vaak weer welkom zijn of een mooie loslooproute uitzoeken in het bos. Wij geven je zeven handige tips voor een winterwandeling met je hond.

  1. Een goede uitrusting is het halve werk. Neem voor jezelf een wind- en regenbestendige jas, paraplu en laarzen of stevige wandelschoenen mee en voor je hond poepzakjes, beloningssnoepjes, handdoeken, water en een waterbak.
  2. Sommige honden zijn altijd in voor een zwempartij. Als de weersomstandigheden het toelaten hoeft zwemmen in de winter geen probleem te zijn. Zorg wel dat de hond daarna niet te veel afkoelt. Blijf in beweging en droog je viervoeter goed af, bijvoorbeeld met een absorberende doek.
  3. IJspret is voor honden taboe. Een hond weet niet waar en wanneer het ijs betrouwbaar is. Bovendien kan hij op het ijs een nare uitglijder maken. Voorkom problemen en vervelende blessures en houd je hond bij het ijs weg.

winterwandeling hond

  1. Sneeuwballen gooien is dolle pret, maar pas op dat de hond daarbij niet te veel sneeuw binnenkrijgt waardoor hij last kan krijgen van maag- en darmproblemen. Door het lopen in de sneeuw kan de hondenvacht vol komen te zitten met ijsklonten. Je kunt ze laten smelten in je handen of wegspoelen met lauwwarm water. Een hondenjas kan je viervoeter bescherming bieden tegen sneeuw en kou.
  2. Strooizout kan de voeten van een hond behoorlijk irriteren. Spoel na je heerlijke winterwandeling de poten bij thuiskomst af en bescherm de voetzolen indien nodig met een vette (uier)zalf of vaseline. Hondenvoeten zijn beter te verzorgen als je het haar tussen de voetzolen kort houdt. Lees hier hoe je je hond het beste kan beschermen tegen strooizout.
  3. Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: gooi niet met stokken! Dankzij de herfststormen liggen die er wellicht genoeg en dan kan de verleiding groot zijn om de hond er mee te laten spelen. Maar als het dier de stok verkeerd in zijn bek krijgt, kunnen de gevolgen fataal zijn. Je kunt beter speciaal apporteerspeelgoed gebruiken.
  4. Wij genieten onderweg van de winterwereld die we zien, de hond geniet vooral van de geuren die hij ruikt. Zet de neus van je hond aan het werk door tijdens de wandeling met behulp van brokjes een spoor uit te leggen. Of verstop eens een bal, wat lekkers of jezelf! Hoe interessanter je de wandeling maakt, des te beter de hond op je zal letten!
Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!