Als je kat een dagje ouder wordt, is de tijd aangebroken om hem extra aandacht en de juiste zorg te geven. Kijk goed naar zijn behoeften en naar de signalen die hij afgeeft om hem een mooie oude dag te bezorgen.

Wij geven je graag een aantal tips om je seniorkat fit te houden:

  1. Laat je kat regelmatig bij de dierenarts controleren. Zo kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium worden ontdekt en op de juiste manier worden behandeld.
  2. Houd je kat in beweging, dat houdt zijn spieren soepel. Door met je oudere kat te spelen stimuleer je het dier meer te bewegen. Ook kun je zijn voer voor extra lichaams- en hersengymnastiek aanbieden in een zachte rubberen voerbal of voerpuzzel.
  3. Bepaalde spieren kunnen bij seniorkatten in kracht afnemen. Aangezien de blaas een spier is, kan het verstandig zijn de kattenbak iets vaker te controleren en te verschonen. Bij een oudere kat die zijn behoefte altijd buiten heeft gedaan, is het raadzaam een bak in huis te plaatsen om ongelukjes te voorkomen.
  4. Het is belangrijk dat een kat voldoende vocht tot zich neemt. Zorg dat er altijd vers drinkwater op kamertemperatuur ter beschikking staat. Katten drinken van nature weinig. Plaats bij voorkeur meerdere drinkbakjes in huis om het drinkgedrag van je kat te stimuleren. Bij oude katten is voldoende drinken noodzakelijk omdat hun nierfunctie afneemt. Je kunt ook een drinkfontein gebruiken, verkrijgbaar bij de betere dierenspeciaalzaak. Veel katten vinden het namelijk prettig om uit stromend water te drinken.
  5. Een seniorkat kan het sneller koud hebben en soms zelfs bij kamertemperatuur een warm plekje opzoeken. Bij de dierenspeciaalzaak zijn speciale hangmandjes verkrijgbaar die je aan de radiator kunt hangen.
  6. Oudere katten worden vaak slechte eters. Het kan helpen ze een paar keer per dag een kleine maaltijd voor te zetten. Geef de maaltijd op kamertemperatuur of verwarm de voeding kort. Een kat eet namelijk op basis van temperatuur en geur, het verwarmen van de voeding zorgt dat er meer geur vrijkomt. Ook kun je het voer weken in wat lauw water. Zo weet je dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt en is de voeding ook bij het gemis van enkele tanden of kiezen te eten.
  7. Zorg voor een goede gebitsreiniging bij je kat. Tandplak en tandsteen kunnen zorgen voor veel ongemak bij het dier. Bij ernstige gebitsproblemen is een uitgebreide behandeling bij de dierenarts noodzakelijk.

Een seniorkat kan het sneller koud hebben.

Wij zijn er voor je kat!

Van kitten tot senior, wij denken graag met je dier mee. Wij zijn er voor je kat, hoe jong of oud die ook is. Met al je vragen kun je terecht bij ons Prins CareTeam. Het welzijn van dieren staat bij ons voorop. Daarom helpen we je graag je dier goed en gezond oud te worden!

Esther van het CareTeam

Gezond zijn én blijven? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!