Er zijn allerlei leuke denkspelletjes voor honden op de markt. Je moet hem natuurlijk alleen wél even leren hoe hij zo’n hondenpuzzel moet oplossen!

Iedereen kent wel de voerbal met een gaatje erin, waaruit de hond door de bal te rollen brokjes kan halen. Die bal was een van de eerste bezighouders die er voor honden op de markt kwam. Sindsdien zijn er nog veel meer interactieve speeltjes ontwikkeld om honden te stimuleren en te activeren, zoals speciale voerpuzzels. Aan de hond de taak de brokjes je in deze puzzels kunt verstoppen te vinden en vervolgens weer uit de puzzel te krijgen.

Soorten en maten in denkspelletjes

Puzzels zijn er in allerlei soorten, maten en moeilijkheidsgraden. Het kan zijn dat de hond met zijn bek een houten kokertje van het spelbord moet pakken om bij een brokje te komen. Of met zijn neus een schuifje moet verplaatsen om bij een gaatje te komen waarin iets lekkers is verstopt. Of door met zijn poot aan een schijf moet draaien, waardoor een uitsparing met daarin een brokje zichtbaar wordt.

Steeds iets moeilijker

Honden zijn echte ‘neusdieren’ die het reuzeleuk vinden om bijvoorbeeld brokjes op te sporen. Het is echter niet zo dat je hond meteen weet wat de bedoeling is als je hem een puzzel voorzet waarin je wat lekkers hebt verstopt. Je zult hem het spel in het begin goed moeten uitleggen. Maak de puzzel eerst heel gemakkelijk. Laat de hond duidelijk zien hoe en waar je het brokje verstopt en zorg dat hij dit zonder enige moeite kan pakken. Als je ervoor zorgt dat je hond meteen succes heeft tijdens het puzzelen, zal hij letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken krijgen. Zodra hij het spelletje doorheeft, kun je de puzzel stap voor stap steeds iets moeilijker maken.

Eigen techniek

Honden kunnen heel verschillend op de puzzels reageren. Sommige raken snel ontmoedigd als ze de werking ervan niet snel genoeg doorkrijgen. Die moet je extra helpen en aanmoedigen. Je hebt ook echte Willie Wortels die met veel doorzettingsvermogen proberen de puzzel te ontcijferen. Iedere hond heeft wel een eigen techniek om de verstopte brokjes te bemachtigen: de een werkt met vooral met zijn poten, de ander weer met zijn neus en sommige honden zetten gewoon het hele spelbord op zijn kop. Aan jou dan de taak je hond te leren dat rustig en geconcentreerd puzzelen de meeste kans op succes geeft!

Van denken word je moe

Puzzelen vergt van een hond behoorlijk wat denkwerk én energie. Het laten kraken van zijn hersens is vrijwel net zo inspannend als lichamelijk bezig zijn. Van denken kan je behoorlijk moe worden. Denkspelletjes zijn voor je hond dus een prima ‘workout’. Gebruik de puzzel voor een speelkwartiertje: letterlijk. Een minuut of tien, vijftien met een denkspel bezig zijn is lang genoeg. Laat je hond nooit alleen met de puzzels spelen. Daarvoor zijn ze niet geschikt. Samen puzzelen is trouwens veel leuker! Berg na het spelen het spelbord op. Dat voorkomt dat je hond het kapot kan maken en zorgt ervoor dat het spelletje interessant voor hem blijft.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met het Prins CareTeam!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!