Als puppy komt er nogal wat op je af. Je moet bijvoorbeeld leren zindelijk te zijn. Wij helpen je graag bij de eerste opvoeding!

Zorgen dat je puppy zindelijk wordt, oftewel plast en poept op de plekken waar jij dat voortaan graag wilt, is vooral een kwestie van goed kijken en de signalen dat je hondje iets moet doen leren herkennen.

Ik moet uit!

Als je pupje wat onrustig wordt, rondjes gaat draaien of gaat snuffelen kun je er vanuit gaan dat hij naar buiten moet. Een gouden regel: laat je puppy altijd even uit na het slapen, na het eten en na het spelen.

Wist je dit?

Goede fokkers beginnen in het nest al heel vroeg met zindelijkheidstraining. Als je pupje van een fokker komt die hier werk van heeft gemaakt, heb je beslist een voorsprong! Blijft je puppy onzindelijk? Sluit dan samen met de dierenarts een mogelijke medische oorzaak, bijvoorbeeld een blaasontsteking, uit. Wanhoop niet: sommige honden zijn met acht weken al zo goed als zindelijk, maar andere pas met zes maanden.

Gouden regel: altijd even uit na het slapen, na het eten en na het spelen.

Niet doen

Plast of poept je puppy onverhoopt op de verkeerde plek? Straf hem dan niet! Hij legt dan namelijk niet het verband met de plek, maar met de daad. Het gevolg kan zijn dat je pup bang wordt om voortaan nog iets in jouw bijzijn te doen. Ruim eventuele ongelukjes zonder al te veel poespas en gemopper op. Negatieve aandacht is ook aandacht en je wilt niet dat je puppy ontdekt dat hij enorm in de belangstelling kan komen als hij steeds midden in de kamer plast!

Wel doen

Zorg dat je buiten een plekje hebt waar je snel voor een plasje of hoopje terechtkunt. Doet je puppy een plasje of hoopje, beloon deze daad met een "braaf", schouderklopje, aai of iets lekkers. Geef je puppy regelmatig de gelegenheid om zich te ontlasten. Je weet het zelf vast wel: niets zo vervelend als dat je nodig naar de wc moet, maar niet kunt!

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het zindelijk maken van je pup? De deskundigen van het Prins CareTeam hebben mogelijk tips voor je waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht. 

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!