De gulden regel voor het juiste aantal kattenbakken in huis is: het aantal katten plus 1. Heb je bijvoorbeeld drie katten? Zorg dan voor vier kattenbakken.

Plaats, indien mogelijk, op iedere verdieping in huis een bak. Zet de kattenbakken niet bij elkaar in de buurt en zorg dat ze op een rustige plek staan, waar de kat zich ongestoord kan terugtrekken. 

Wist je dit?

Als de kat niet rustig zijn behoefte kan doen, bijvoorbeeld omdat hij van een andere kat niet op de bak mag of omdat de bak op een ongeschikte plek staat, kan dat er voor zorgen dat hij zijn plas ophoudt. Dat kan het risico op het ontstaan van blaasklachten vergroten.

Voorkeur

Katten kunnen een voorkeur hebben voor een bepaald soort kattenbakgrit. Hoe fijner het grit, des te lekkerder de kat er doorgaans in kan graven en wroeten. Een goede laag grit van circa twee centimeter is helemaal prettig voor ze. Kattenbakken heb je in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld met en zonder kap of instap. Ook hier geldt weer: iedere kat heeft zijn eigen voorkeur.

Heb je drie katten? Zorg dan voor vier bakken!

Vies

Een kat vindt een kattenbak al snel vies. Maak de bak daarom elke dag goed schoon en doe een drupje chloor in de bak onder de kattenbakvulling. Dit heeft een aantrekkingskracht op katten en helpt daardoor mee in het gebruiken van de bak.

Verrijking

Door te zorgen voor voldoende kattenbakken op de juiste plek in huis kun je het leven van je kat er een stuk prettiger op maken: verrijken, zoals dat met een mooi woord heet, oftewel het zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Verrijking van zijn omgeving zorgt er voor dat een kat zijn natuurlijke, soorteigen gedrag zo goed mogelijk kan uiten. Dus namens je kat: vast dankjewel voor die fijne, schone kattenbak!

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!