Heb jij een zwerfhond uit het buitenland opgevangen? Vaak zijn dat dieren met een rugzakje die heel wat hebben meegemaakt en aan veel moeten wennen. Ook aan een goede voeding!

Veel buitenlandse honden, maar ook honden die in Nederland met verwaarlozing te maken hebben gehad, zijn te mager. Onze eerste, natuurlijk goedbedoelde gedachte is dan vaak dat we de hond veel eten willen voorschotelen om er wat pondjes bij te krijgen.

Niet overvoeren!

Volstoppen en overvoeren zorgen echter voor een enorme belasting van het maagdarmstelsel. Dat kan zorgen voor spijsverteringsstoornissen. Ook voor enorm veel ontlasting, waaraan je kunt zien dat niet alle voedingsstoffen worden opgenomen. De hond kan de voeding die hij krijgt dan niet meer optimaal benutten en zal mager blijven.

Om dit te voorkomen is het raadzaam te starten met een kleine dagportie, precies de hoeveelheid die de hond met zijn gewicht mag krijgen. Eerst moet de hond deze kleine hoeveelheid benutten, pas dan kan hij geleidelijk toenemen in gewicht.

Plan van aanpak

Heb jij een hond met ondergewicht? De voedingsdeskundigen van ons Prins CareTeam helpen veel rescue-honden over te schakelen naar een geschikte voeding en weer op krachten te komen. Ze kunnen je begeleiden en samen met jou een plan van aanpak voor je hond opstellen.

Een straatverleden…

Honden uit het buitenland dragen een rugzakje bij zich met daarin een straatverleden. Het zit helemaal in hun systeem om te moeten zoeken naar en werken voor voedsel en soms dagen niet te eten, simpelweg omdat er geen aanbod was, of een te grote concurrentie.

Hier geven we volop kant-en-klare brokken uit een leuk, fleurig bakje, zodat de hond daar heerlijk van kan eten. Sommige honden zullen daar op aanvallen, maar andere zijn zo onder de indruk van hun nieuwe leven, dat ze onze zorgen (‘eet hij wel genoeg?’) erg spannend vinden, waardoor ze niet of nauwelijks eten. Push deze honden niet. Het is voor hen heel normaal om dagen niet te eten, dat zit in hun systeem, en honger betekent voor hen niet direct eten.

De kans is aanwezig dat deze honden, uitzonderingen daargelaten, altijd rank blijven omdat het geen grote eters zijn, terwijl ze verder wel blaken van gezondheid. Nu je dit weet, heb je mogelijk een zorg minder omtrent het eten. Honden voelen onze stemmingen feilloos aan. De kans is groot dat ze, als ze merken dat je bezorgdheid verdwenen is, beter gaan eten. Zie ook onze tips voor lastige eters!

Scharrelen voor de kost

Zwerfhonden moeten dag in, dag uit gebruikmaken van hun reukvermogen om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Jij kunt de neus van je opvanghond aan het werk houden door voer voor hem te verstoppen. Je kunt daarvoor gewoon een deel van zijn dagelijkse maaltijd gebruiken.

Steuntje in de rug

Buitenlandse honden hebben vaak heel wat meegemaakt en ook in ons land moeten ze weer wennen aan allerlei nieuwe situaties. Veranderen van omgeving kan heel stressvol zijn. De Resist-voedingen van Prins bevatten een mix van natuurlijke kruiden die rust geven, het immuunsysteem ondersteunen en de weerstand verhogen. Dat geeft honden die kampen angst, stress of onrust nét dat extra steuntje in de rug.

De Resist-voedingen zorgen bovendien voor een algehele conditieverbetering, te zien aan een gezonde, glanzende vacht en een optimale spijsvertering. Voor honden is er Prins ProCare Resist Calm, een droogvoeding in de vorm van geperste brokken, en Prins TotalCare Resist Complete, een volledige diepvries vers vleesmaaltijd.

Leren = lekker!

Als je in Nederland aankomt heb je als buitenlandse hond heel wat te leren, en leren wordt leuk met een lekkere beloning. Prins NatureCare worst is ideaal om te gebruiken tijdens de training. Je kunt NatureCare worst ook drogen in de oven tot blokjes die je makkelijk kunt meenemen in je jaszak en er zelfs een opkikkerende ‘thee’ van maken!

Hieperdepiep…

Een nieuw hondenleven moet je natuurlijk vieren! Trakteer je rescue hond daarvoor op zijn verjaardag of, als die niet bekend is, op de dag dat hij bij jou aan zijn nieuwe leven is begonnen, op zijn leeftijd weergegeven in dunne schijfjes Prins NatureCare worst. Op een mooie nieuwe start!

Tijd en rust

Sommige honden passen zich probleemloos aan hun nieuwe leven aan, andere hebben daar iets meer moeite mee. Geen wonder, want ze komen in een totaal andere wereld terecht. Van het buitenlandse straatleven waar geen dag hetzelfde is, waar de mensheid je liever ziet gaan dan komen en waar je moet zoeken naar voedsel, naar een wereld vol routine en regelmaat en mensen die je bedelven met liefde, aandacht en veel, heel veel voeding. Dat maakt indruk!

Veel honden gaan zich door al deze veranderingen terugtrekken om alle nieuwe prikkels en ervaringen te kunnen verwerken. In hun oude leefomgeving konden ze zich vaak ver afzonderen, weg van alles en iedereen. Geef ze ook hier deze rust en de tijd om het nieuwe leven te kunnen omarmen en zich te kunnen ontpoppen tot fijne huishonden.