Wil je jouw kitten zindelijk maken, of plast je kat in huis? Dan geven we je graag wat tips.

Wat is (on)zindelijkheid?

Met het zindelijk maken van je kat bedoelen we het aanleren dat ze haar behoefte op de kattenbak doet. Ook wordt wel eens gesproken van onzindelijkheid, waarmee wordt bedoeld dat je kat een andere plek dan de kattenbak uitkiest om te plassen of poepen. Dat heeft volgens kattengedragsexpert Maggie Ruitenberg vooral te maken met een volle blaas of volle darmen en het niet snel genoeg kunnen vinden van de juiste plek voor haar behoefte.

Een territorium afbakenen door middel van plassen heet sproeien. Incontinentie of spontaan urineverlies komt bij katten weinig voor. Onzindelijkheid is een vaker voorkomend probleem, maar heeft grotendeels te maken met de omstandigheden waarin katten hun behoefte kunnen doen. En daar heb jij als baasje gelukkig ook invloed op.

Kitten zindelijk maken

Vanaf een leeftijd van ongeveer vier weken leren kittens van hun moeder gebruik te maken van de kattenbak. Dit leerproces kun je versnellen door meerdere kleine kattenbakken met een lage rand te plaatsen en de kittens hier regelmatig op te zetten.

Als een kitten bij zijn nieuwe eigenaar komt, is hij meestal al zindelijk. Maar dan moet je als kleintje natuurlijk nog wél even weten waar in je nieuwe huis de wc precies is! Laat je kitten zien waar hij in zijn nieuwe omgeving de kattenbak kan vinden. Als je een kattenbak met een luikje hebt en dat een constructie is die je kitten nog niet kent, is het belangrijk hem te leren en te laten zien hoe hij hiervan gebruik moet maken.

Je moet natuurlijk wél even weten waar in huis de wc is!

Tips:

  1. Zet je kitten op de bak als je merkt dat hij zijn behoefte moet doen.
  2. Maak de kattenbak aantrekkelijker door er bijvoorbeeld fijn grit in te doen.
  3. Maak de kattenbak regelmatig schoon, zodat er geen nare luchtjes blijven hangen.
  4. Durft je kitten niet in de kattenbak? Haal dan de kap er af.

Kat zindelijk maken: hoe pak je het aan?

De juiste kattenbak

Allereerst is het goed om te weten dat katten van een kattenbak houden die op een rustige, veilige en goed bereikbare plek staat. Daarbij vinden katten een schone bak met fijn grind heel aantrekkelijk. Zorg dus dat je wekelijks het grind verschoont en poep er elke dag uitschept. Ook meerdere kattenbakken in huis neerzetten kan helpen jouw dier sneller zindelijk te krijgen. Een andere manier om de zindelijkheid van je kat te verbeteren, is op de grootte en vorm van de kattenbak te letten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat katten een open kattenbak (dus zonder kap) met lage instap het prettigst vinden als ze hun behoefte moeten doen. Ook kiezen voor een ruime kattenbak (afmetingen rond 86 x 39 x 14 centimeter) kan helpen het toilet zo toegankelijk mogelijk te maken voor jouw dier.

Houd deze stelregel aan!

Heb je een huishouden met meerdere katten? Je kunt daarbij deze stelregel aanhouden: voor iedere kat een bak, plus nog één bak extra. 

Je kat laten wennen aan de kattenbak

Het is belangrijk je kat van jongs af aan te laten wennen aan de kattenbak. Daar hoef je in het algemeen weinig moeite voor te doen, omdat ze zichzelf van nature de zindelijkheid aanleren, soms zelfs binnen een dag nadat ze begonnen zijn met lopen. Maar je kunt je huisdier natuurlijk wel een handje helpen! Je herkent hoge nood bij jouw kat onder meer aan onrustig ronddartelen, luid miauwen of graafbewegingen.

Geeft je dier het signaal dat hij of zij naar het toilet moet? Zet je kat dan zelf in de bak (bijvoorbeeld op een paar vaste punten op een dag) en laat haar vervolgens eerst even zelf haar gang gaan. Ga hier een aantal dagen mee door tot je kat zelf in staat is op de geur af te gaan en de kattenbak op die manier te vinden. Let op: beloon je dier ook de eerste paar keren als ze op de bak is geweest, bijvoorbeeld met kattensnoepjes of lieve woorden. Grote kans dat ze snel gewend zal zijn aan gebruik van de kattenbak.

Help, mijn kat plast in huis!

Plast of poept je kat (meerdere keren) op een andere plek dan in de kattenbak? Dat kan meerdere oorzaken hebben:

Materiële oorzaken

Heb je bijvoorbeeld een andere kattenbak neergezet? Geen eigen bak geregeld voor een nieuwe kat in huis? Een ander soort of merk kattenbakvulling of schoonmaakmiddel gebruikt? Of staat de bak (tijdelijk) op een andere plaats dan je kat gewend was? Allemaal redenen voor jouw kat haar behoefte buiten de bak te doen.

Psychische of lichamelijke oorzaken

Katten die buiten de kattenbak plassen of poepen kunnen ook een lichamelijk of psychisch probleem hebben. Je kat kan bijvoorbeeld kampen met blaasproblemen, blaasgruis of pijnlijke gewrichten. De dierenarts kan je hierbij helpen. Zijn deze of andere medische oorzaken van haar gedrag uitgesloten? Roep dan de hulp in van een kattengedragsdeskundige.

Wat te doen bij ongelukjes? 

Als jouw kat meerdere keren op dezelfde plek in huis plast of poept, kan ze deze als nieuw toilet gaan zien. Een goede schoonmaakbeurt op die locatie kan dat voorkomen. Let op! Gebruik geen ammoniak, want die geur komt overeen met die van kattenurine. Heeft jouw kat het buiten de bak gedaan en helpt het schoonmaken van die plek(ken) niet? Straf haar dan niet! Sommigen denken dat het helpt haar neusje door de plas te halen, maar dit kan extra stress opleveren en de problemen juist verergeren!

Als er geen sporen meer zijn van andere plekken waar je kat haar behoefte kan doen, zal ze bij hoge nood waarschijnlijk alweer snel de kattenbak gebruiken.

Wij helpen!

Gaat er iets niet helemaal goed in de zindelijkheidstraining? Aarzel dan niet contact op te nemen met het Prins CareTeam. Wij helpen je graag verder met een goed advies!

Heb je een kitten? Bekijk dan ook eens onze andere tips voor de opvoeding en verzorging.

 

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!