Wil je jouw kitten zindelijk maken? Dan geven we je graag wat tips.

Wat is (on)zindelijkheid?

Met het zindelijk maken van je kat bedoelen we het aanleren dat ze haar behoefte op de kattenbak doet. Ook wordt wel eens gesproken van onzindelijkheid, waarmee wordt bedoeld dat je kat een andere plek dan de kattenbak uitkiest om te plassen of poepen. Dat heeft volgens kattengedragsexpert Maggie Ruitenberg vooral te maken met een volle blaas of volle darmen en het niet snel genoeg kunnen vinden van de juiste plek voor haar behoefte. Hier vertellen we meer over plotselinge onzindelijkheid bij een (volwassen) kat.

Een territorium afbakenen door middel van plassen heet sproeien. Incontinentie of spontaan urineverlies komt bij katten weinig voor. Onzindelijkheid is een vaker voorkomend probleem, maar heeft grotendeels te maken met de omstandigheden waarin katten hun behoefte kunnen doen. En daar heb jij als baasje gelukkig ook invloed op.

Kitten zindelijk maken

Vanaf een leeftijd van ongeveer vier weken leren kittens van hun moeder gebruik te maken van de kattenbak. Dit leerproces kun je versnellen door meerdere kleine kattenbakken met een lage rand te plaatsen en de kittens hier regelmatig op te zetten.

Als een kitten bij zijn nieuwe eigenaar komt, is hij meestal al zindelijk. Maar dan moet je als kleintje natuurlijk nog wél even weten waar in je nieuwe huis de wc precies is! Laat je kitten zien waar hij in zijn nieuwe omgeving de kattenbak kan vinden. Als je een kattenbak met een luikje hebt en dat een constructie is die je kitten nog niet kent, is het belangrijk hem te leren en te laten zien hoe hij hiervan gebruik moet maken.

Je moet natuurlijk wél even weten waar in huis de wc is!

Tips:

  1. Zet je kitten op de bak als je merkt dat hij zijn behoefte moet doen.
  2. Maak de kattenbak aantrekkelijker door er bijvoorbeeld fijn grit in te doen.
  3. Maak de kattenbak regelmatig schoon, zodat er geen nare luchtjes blijven hangen.
  4. Durft je kitten niet in de kattenbak? Haal dan de kap er af.

Kitten zindelijk maken

Houd deze stelregel aan!

Heb je een huishouden met meerdere katten? Je kunt daarbij deze stelregel aanhouden: voor iedere kat een bak, plus nog één bak extra. Je kitten zindelijk maken wordt hierdoor een stuk gemakkelijker. 

Je kat laten wennen aan de kattenbak

Het is belangrijk je kat van jongs af aan te laten wennen aan de kattenbak. Daar hoef je in het algemeen weinig moeite voor te doen, omdat ze zichzelf van nature de zindelijkheid aanleren, soms zelfs binnen een dag nadat ze begonnen zijn met lopen. Maar je kunt je huisdier natuurlijk wel een handje helpen! Je herkent hoge nood bij jouw kat onder meer aan onrustig ronddartelen, luid miauwen of graafbewegingen.

Geeft je dier het signaal dat hij of zij naar het toilet moet? Zet je kat dan zelf in de bak (bijvoorbeeld op een paar vaste punten op een dag) en laat haar vervolgens eerst even zelf haar gang gaan. Ga hier een aantal dagen mee door tot je kat zelf in staat is op de geur af te gaan en de kattenbak op die manier te vinden. Let op: beloon je dier ook de eerste paar keren als ze op de bak is geweest, bijvoorbeeld met kattensnoepjes of lieve woorden. Grote kans dat ze snel gewend zal zijn aan gebruik van de kattenbak.

Wij helpen!

Gaat er iets niet helemaal goed in de zindelijkheidstraining? Aarzel dan niet contact op te nemen met het Prins CareTeam. Wij helpen je graag verder met een goed advies!

Heb je een kitten? Bekijk dan ook eens onze andere tips voor de opvoeding en verzorging.

 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!