Een goede verzorging van het gebit van je kat is erg belangrijk. Wist jij dat zo’n driekwart van de katten ouder dan drie jaar last heeft van gebitsproblemen? Dit terwijl tachtig (!) procent van de baasjes denkt dat het gebit van hun kat gewoon gezond is. Dat zorgt voor veel verborgen pijn! We geven je in dit artikel graag informatie over het kattengebit en tips om het gebit van je dier gezond te houden.

De risico’s van een slecht gebit van een kat

Een slecht gebit bij je kat zorgt voor veel pijn (en stank). Meestal eten katten ondanks klachten wel door, omdat dit natuurlijk een eerste levensbehoefte is. Desalniettemin ervaren katten wel veel pijn. Nadat gebitsproblemen bij katten zijn aangepakt zie je vaak dat katten veel vrolijker zijn, hun gebit ineens weer volledig gaan gebruiken of sneller gaan eten. Een slecht gebit bij je kat zorgt niet alleen voor pijn, maar ook voor veel bacteriën in het lichaam, die via het ontstoken tandvlees (de rode randjes) in het lichaam gaan circuleren. Deze tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. Deze bacteriën lopen in het hart en in de nieren vast en kunnen hier voor problemen zorgen. Bij mensen is het bijvoorbeeld al bewezen dat gingivitispatiënten veel meer kans hebben op hart- en nierfalen.

Wat kan er mis zijn met het kattengebit?

Zowel een kitten als een oudere kat kunnen gebitsproblemen hebben. Denk bij kittens bijvoorbeeld aan fracturen in tanden en dubbele hoektanden. Bij dubbele melktanden blijft er vuil staan en kan de volwassen tand niet goed doorkomen. Ook kunnen hele jonge dieren al tandvleesontsteking of gingivitis krijgen. Het tandvlees reageert heel heftig op allerlei bacteriën en is rood en pijnlijk. Dit komt soms door slecht kauwen, maar bij sommige rassen blijkt het ook een genetische achtergrond te hebben. 

Bij oudere dieren zie je vaak veel tandsteen, gaatjes in de tanden en zelfs losse tanden. Soms is dat epulides, goedaardige tandvleeswoekeringen. Die kunnen behoorlijk groot worden en bloeden. De dierenarts kan deze tandvleeswoekeringen verwijderen als ze het kattengebit schoonmaken. 

Zo ontstaan gebitsproblemen bij de kat

Veel gebitsproblemen bij een kat ontstaan door tandplak. Na het eten blijven er in de bek van je hond of kat voedselresten achter. Bacteriën gebruiken die restjes als brandstof en laten afvalstoffen achter op tanden en kiezen. Zo ontstaat er een optelsom: voedselresten + bacteriën + afvalstoffen = tandplak, een dun laagje op het gebit. Tandplak kan veranderen in tandsteen, wat vervolgens het tandvlees kan irriteren en doen ontsteken. 

Gebitsproblemen bij de kat herkennen

Symptomen van gebitsproblemen kunnen zijn: stank uit de bek, rode randjes rondom de tanden, acuut niet meer willen eten ondanks honger, bruine aanslag op de tanden, dubbele tanden bij jonge dieren, moeilijker eten of liever zachtvoer eten. Andere signalen die er op kunnen duiden dat je kat pijn in het gebit heeft zijn:

 • Opeens uithalen als je de kat aait
 • Grommen of blazen als je de kat wilt vasthouden of aanhaalt
 • Zich terugtrekken
 • Onverdraagzaamheid naar andere dieren
 • Langs het bekje vegen met de poot na het eten
 • Kwijlen
 • Zeuren om eten en na een paar happen stoppen met eten
 • Kieskeuriger worden met het eten van brokken

Eigenlijk kan iedere plotselinge gedragsverandering een teken zijn dat je kat pijn heeft. Verandert het gedrag van je kat? Ga dan altijd even met je kat naar de dierenarts voor controle. 

Hoeveel tanden en kiezen hebben katten? 

Als een kat volwassen is, heeft een kat 30 tanden en kiezen. Het kattengebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren (valse kies) en 4 molaren (echte kies). Een pasgeboren kitten heeft nog geen tanden. 

6 tips voor het gebit van je kat

Met de onderstaande tips zorg jij ervoor dat het kattengebit gezond blijft. 

Tip 1: controleer regelmatig het gebit van je kat

Als je pas begint met in de kattenbek te kijken als je kat gebitsproblemen heeft, is de link tussen bek inspecteren = pijn hebben al snel gelegd. Dat willen we natuurlijk niet. Het is daarom heel belangrijk je kat al vanaf het begin te leren dat in zijn bek kijken de normaalste zaak van de wereld is. Sterker, nog: de allerleukste zaak!
Prins Play & Care voor de kat is prima in te zetten als trainingshulpje bij de gebitsverzorging. Smeer een beetje van deze zalmpaté op je vinger en laat de kat de paté van je vingers likken. Tegelijkertijd kun je voorzichtig met je vinger over de lippen en het gebit gaan: zo maak je rustig een begin met het inspecteren van zijn bek. Let op: Is er sprake van tandplak of rood tandvlees? Breng dan een bezoek aan de dierenarts. Bij de meeste dierenartsen wordt tijdens een jaarlijkse vaccinatie ook het gebit goed nagekeken. Bij sommige dierenartsen zijn de gebitschecks zelfs gratis.

Gebit kat

Tip 2: Het poetsen van de tanden van je kat 

Een van de dingen die je kunt doen om gebitsproblemen bij je kat te voorkomen, is tandenpoetsen. Nadat je kat gewend is dat je regelmatig zijn gebit inspecteert, kun je een stap verder gaan. Smeer een beetje zalmpaté uit de Prins Play & Care tube op een (vinger)tandenborstel om het poetsen van het kattengebit aan te leren. Let er wel op dat je geen gewone tandpasta gebruikt, want deze is giftig. Er zijn speciale dierenpasta's. Heeft je kat er genoeg van? Stop er dan mee voor die dag en ga later verder. Het poetsen van het kattengebit mag geen straf worden!

Zo kun je tanden poetsen bij een kat

 • Stap 1: Schuif de lip omhoog.
 • Stap 2: Laat je kat de tandpasta proeven. De tandpasta heeft een leversmaak dus dit is meestal geen probleem.
 • Stap 3: Wrijf met een vinger over het gebit. Je huisdier went zo alvast aan de poetsbeweging.
 • Stap 4: Gaat dit goed? Stap dan over op de tandenborstel. Begin bij de hoektanden, vervolgens de kiezen en tot slot de voortanden. Doe eerst een paar tanden en als dit goed gaat ook de rest.

Poets bij voorkeur dagelijks, maar minimaal drie keer per week. 

Tip 3: Mondverzorging in plaats van het poetsen van de tanden van katten

Lukt het tandenpoetsen echt niet? Dat wil niet zeggen dat je dan niks kunt doen om het kattengebit te verzorgen! Er zijn producten zoals tandspray, tandgel en mondwater waarbij je niet hoeft te poetsen. Deze producten bevatten enzymen die tandplak afbreken en ingrediënten die calcium binden waardoor de vorming van tandsteen tegen wordt gegaan.

Tip 4: Voeding om je tanden in te zetten 

Wist je dat de brokjes van Prins VitalCare Indoor zo zijn ontworpen dat de kat meer moet kauwen, wat bijdraagt aan een gezond gebit? En wist je dat de brokken van VitalCare Adult Maxi en VitalCare Protection Maxi DeLuxe speciaal zijn aangepast op het kauwgedrag van grotere katten en ook goed op te pakken zijn voor katten met een kortere neus?

Tip 5: Laat tandsteen van je kat verwijderen door de dierenarts

Heb je het vermoeden dat je kat (gebits)pijn heeft? Breng dan altijd even een bezoek aan de dierenarts. Zo kan de dierenarts bijvoorbeeld tandsteen verwijderen, dit gebeurt als het dier onder narcose is. De meeste dierenartsen hebben, net als de mensentandarts, een dentale boorunit met scaler en een boor. Eerst wordt al het tandsteen weggehaald door het af te knibbelen en weg te scaleren. Vervolgens wordt er gesondeerd: er wordt gekeken naar dieptes in het tandvlees (pockets), welke wortels nog intact zijn en waar er mogelijk gaatjes of pus zit achter een tand. Bij twijfel kunnen er dentale röntgenfoto’s gemaakt worden om naar de wortels te kijken. Op basis van die informatie worden er tanden getrokken als dit echt nodig is. Daarna wordt het gebit helemaal gepolijst om een glad oppervlak te krijgen zodat bacteriën zich niet zo goed meer kunnen nestelen. Het opnieuw vullen van tanden en wortelkanaalbehandelingen wordt bij de meeste dierenartsen niet standaard gedaan; hiervoor wordt het dier doorgestuurd naar een specialistische dierenarts.

Tip 6: tanden van een oudere kat

Soms missen oudere katten tanden of kiezen, waardoor ze slechter gaan eten. Je kunt hun brokjes dan weken in lauwwarm water, zodat ze zacht worden. Dit zorgt bovendien voor extra geur, daar houden katten van! Serveertip: zet het dier een paar keer per dag een kleine maaltijd voor. In dit artikel lees je meer over de verzorging van een senior kat. 

Advies over het kattengebit

Lukt het tandenpoetsen bij je kat niet goed? Of wil je graag meer advies over welke voeding helpt om het gebit van je kat schoon te houden? Het Prins CareTeam staat voor je klaar met gratis advies en weet precies welk kauwmateriaal of andere gebitsondersteunende producten voor jouw dier het meest geschikt zijn

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!