De processierups is veel in het nieuws. Door het warme weer kruipen ze massaal vanaf de boomtakken naar beneden om verkoeling te zoeken. De rups maakt vooral in de eikenboom haar nesten, welke vaak langs lanen en parken staan. De rups is actief in de periode van mei t/m augustus. De brandharen van de rups kunnen voor mens en dier, waaronder honden en katten, voor problemen zorgen.

De gevaren van een processierups

De brandharen van een processierups vormen een gevaar. Brandhaartjes zijn hele kleine haartjes van 0,2-0,3 mm lang.

Wist je dat een rups wel tot een miljoen van deze haartjes heeft?

De pijlvormige haartjes worden bij een bedreiging afgeworpen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen vervolgens terecht komen in ogen, luchtwegen of op de huid.

Waar kan je hond of kat last van krijgen?

Niet iedereen is even gevoelig voor de brandhaartjes van de processierups. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken klachten die op een allergie lijken: rode ogen of plekken, jeuk, huiduitslag en zwellingen. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten vanzelf. Maar ook klachten aan de ogen, tong, braken of zwellingen van slijmvlies en tong kunnen voorkomen.

Voorkom problemen!

Heb je het vermoeden dat je hond of kat in aanraking is geweest met (de haren van) een processierups? Spoel dan zo snel mogelijk je dier met veel lauw water en bel de dierenarts als er symptomen ontstaan. Houd jullie wandelgebied goed in de gaten, neem tijdens de wandeling een andere route als er veel eikenbomen staan en waarschuw de gemeente als u het vermoeden heeft van eikenprocessierupsen in de omgeving. Ook een kat kan tijdens zijn buitenwandeling in contact komen met de processierups! Houd ook je kat in de gaten en neem contact op met de dierenarts wanneer je vermoedt dat je kat in contact is geweest met de rups. Is jouw hond of kat bang voor de dierenarts? Lees hier onze tips voor een ontspannen bezoek aan de dierenarts!

Help! mijn hond heeft een processierups opgegeten

Als je hond een rups, of zelfs een heel nest, in de bek krijgt of opeet dan kan dit mogelijk leiden tot vervelende klachten, zoals misselijkheid of een allergische reactie. Heeft je huisdier rupsen opgegeten? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Een allergische reactie, waarbij zwelling kan optreden, kan zeer gevaarlijk zijn. In zeldzame gevallen kunnen er ook andere problemen ontstaan als braken, duizeligheid en koorts. Spoel meteen de bek om de brandharen te verwijderen. Denk ook aan je eigen veiligheid! Draag handschoenen, zodat je zelf ook geen irritatie van de huid krijgt.