Of je nu een maxi formaat krijgt of juist heel erg mini blijft, alle pups groeien tijdens hun eerste levensfase heel snel. Gezond groot worden staat of valt met de juiste hondenvoeding. Belangrijk daarbij is niet alleen wat je geeft, maar ook hoe je voert.

Puppy’s kunnen vanaf een leeftijd van ongeveer vier weken van moedermelk overschakelen op vast voedsel. Dat noemen we ook wel ‘afspenen’. Een puppy van vier weken heeft nog geen optimale darmflora. Je kunt een goede basis voor de werking van het spijsverteringsstelsel leggen door pups af te spenen met diepvries vers vlees, zoals Prins TotalCare. Ook kun je direct de overstap maken naar brokjes. Week de brokjes dan eerst in lauwwarm water tot een brokkenpapje.

juiste hondenvoeding puppy teckel

Groeien kost energie!

Vanaf circa zes weken beginnen de meeste puppy’s met het eten van droogvoeding. Tijdens de groeiperiode is het belangrijk een speciale puppyvoeding te geven die aansluit bij de voedingsbehoefte van de pup. Pups hebben een voeding nodig met een relatief hoog energiegehalte omdat ze volop in de groei zijn en zich nog helemaal moeten ontwikkelen.

De ontwikkeling van het skelet en het opbouwen van spieren kost veel energie. Naast een hoog energiegehalte bevatten voedingen voor pups vaak een aangepast eiwit- en mineralengehalte als calcium en fosfor. Dat is belangrijk om een gelijkmatige groei en ontwikkeling van een pup te ondersteunen.

Wist je dat kleine honden hun volwassen grootte bereiken rond de negen maanden? Voor grote honden ligt dat moment een stuk later, meestal pas rond de vijftien maanden.

Kauwen is belangrijk

Het is belangrijk dat een pup goed op de voeding kauwt. Zeker voor een grote hond zullen de puppybrokjes snel te klein zijn. Stap dan over naar een grotere brokvorm, die je pup stimuleert om beter te kauwen. Dit komt de vertering en daarmee de benutting van de voedingsstoffen ten goede. Geef niet zomaar een voeding voor volwassen honden aan je pup. De samenstelling van Prins ProCare Protection Super Active en Prins Protection Croque Super Performance is vrijwel identiek aan die van de puppyvarianten, waardoor overstappen naar een van deze wat grotere brokvarianten geen problemen geeft. Houd wel de voedingswijzer voor pups aan. Die kun je vinden op de verpakking en op onze website.

Is de juiste hondenvoeding voor jouw pup krokant of geperst?

Er is geen stelregel of je een pup een geperste of krokante hondenvoeding moet geven. De keus voor een geperste of krokante brok hangt vooral van je hond af. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen geperste en krokante hondenvoeding.

Weet wat je geeft

Geef een puppy nooit onbeperkt de beschikking over voer. Hierdoor krijgt de pup namelijk niet alleen te veel energie, maar ook te veel andere voedingsstoffen binnen, zoals calcium en fosfor. Daardoor kunnen verstoringen in de groei ontstaan. De voeding afwegen in een maatbeker of op keukenweegschaal is dus heel belangrijk!

juiste hondenvoeding puppy teckel touwjuiste hondenvoeding puppy teckel kussenjuiste hondenvoeding puppy teckel kong

Extraatjes

Te veel extraatjes kunnen er voor zorgen dat je pup te veel energie binnenkrijgt en de voedingsstoffen niet meer in balans zijn. Ze kunnen ook leiden tot maagdarmstoornissen. Je kunt eventueel een deel van de dagelijkse voeding apart houden als beloning. Wil je toch wat extra’s geven, bijvoorbeeld tijdens het trainen of verzorgen? Er is een speciale, 100% natuurlijke Prins Train & Care beloningscrème voor pups. Ook spel en aandacht kunnen een prima vorm van belonen zijn!

Marjolein van het CareTeam

Meer weten over voeding? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!