Groot congres over innovatieve diergeneeskunde

Van kruidengeneeskunde voor konijnen tot het medicinaal toepassen van cannabis bij dieren: het komt van 22 tot en met 25 november allemaal aan bod tijdens de International Conference for Innovative Veterinary Medicine in Veenendaal.

De organisatie van deze grote vierdaagse conferentie over vernieuwende en aanvullende diergeneeskunde in Hotel Van der Valk Veenendaal is in handen van EduPet Education, hét kenniscentrum voor zowel liefhebbers als professionals in de dierenbranche. Er komen meer dan dertig sprekers uit ruim tien landen, van Australië tot Zwitserland, die samen bijna negentig lezingen en workshops zullen verzorgen.

Dierprofessionals

De conferentie – voertaal Engels – is vooral bedoeld voor dierenartsen en paraveterinairen, maar ook ‘smart students’ en andere dierprofessionals die een link hebben naar de veterinaire wereld zijn welkom. Aan bod komen gezelschapsdieren, paarden en vee. De organisatie rekent op zeker tweehonderd deelnemers.

Kruiden en sport

Het conferentieprogramma staat woensdag 22 november vooral in het teken van fysiotherapie. Aan het woord komen dan Barbara Fougere, bekend om haar toepassing van kruidengeneeskunde, en Caroline Ingraham, pionier op het gebied van zoopharmacognosy, de wetenschap dat dieren zelf hun eigen medicijnen kunnen uitzoeken. Donderdag 23 november volgt een themadag over sportdiergeneeskunde en revalidatie, met toonaangevende sprekers die werken met complementaire diergeneeskunde bij sporthonden en top-sportpaarden.

Bloedzuigers en antibiotica

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 november volgt een uitgebreid aanbod van lezingen en workshops over gezelschapsdieren, paarden, runderen, varkens en pluimvee: van de ziekte van Lyme bij mens en dier en het medicinaal gebruik van bloedzuigers tot het inzetten van kruiden in plaats van antibiotica. Vooral dit laatste onderwerp is ‘hot’, aangezien de reguliere diergeneeskunde het gebruik van antibiotica drastisch moet verminderen en aanklopt bij de alternatieve diergeneeskunde voor hulp. Een specialist zal vertellen over veebedrijven in Amerika die, mede dankzij botanische middelen, helemaal zonder antibiotica draaien.

Informatie en aanmelden

Het complete programma en alle andere informatie over de International Conference for Innovative Veterinary Medicine, inclusief de Vet’s Night feestavond op vrijdag 24 november, is te vinden via www.icivm.com