Zelf een wauw-foto van je hond of kat maken, gewoon voor jezelf, of voor een fotowedstrijd? Onze beeldspecialist Lonneke Tubbing helpt je graag op weg met 7 goede tips voor het fotograferen van honden en katten!

7 handige tips: honden en katten fotograferen! 

1. Omgeving en licht

Zoek een mooie plek waar je lekker de ruimte hebt om jouw huisdier het allerleukst te fotograferen. Fotografeer je binnen? Probeer dit dan zoveel mogelijk met natuurlijk daglicht te doen, bijvoorbeeld dicht bij het raam. Probeer niet te flitsen, dit kan je huisdier afleiden of zelfs afschrikken. Het kan een mooi effect hebben als jouw kat naar het licht toe kijkt, de ogen reflecteren dan mooi.

honden en katten fotograferen - omgeving en lichthonden en katten fotograferen - in het licht kijken

2. Karakter

Probeer het karakter van je huisdier in beeld te vangen. Zoek daarbij naar wat hem echt typeert. Waar is hij goed in? Wat vindt hij leuk? Wat is zijn bijzondere eigenschap? Is je dier vooral buiten in zijn element, of juist binnen?

Tip: pak zijn favoriete speeltje waar hij altijd zo leuk mee speelt.

Kitten met speeltjepuppy met knuffelkitten met knuffel 

3. Ogen, ogen, ogen

Zorg er altijd voor dat de ogen van je dier scherp zijn. Als je zorgt voor veel bokeh (onscherpte) in de achtergrond springen de ogen er nóg meer uit. Een wazige achtergrond kun je creëren je door de ogen van dichtbij te fotograferen, met behulp van een groot diafragma of door bijvoorbeeld een 50mm lens te gebruiken. Honden en katten fotograferen met je mobiel? Veel nieuwe iPhones hebben een camera met een portretmodus waarmee je ook meer bokeh kunt krijgen.

ogen kitten fotograferen

Wist je dit?
De fotografieterm bokeh is afgeleid van het Japanse woord voor onscherpte, boke. Je spreekt het uit als bokè, met een korte ‘eh’-klank. Kun je voortaan mooi een woordje met de fotoprofessionals meepraten!

4. Actie! 

Honden en katten fotograferen in actie is erg leuk! Je kunt dan heel unieke beelden schieten. Voor een beginnende fotograaf kan dit een uitdaging zijn, maar oefening baart kunst (en soms moet je geluk hebben). Gebruik voor actiefoto’s de sportmodus van je camera of zorg voor een snelle sluitertijd, waarvoor je wel veel licht nodig hebt. Daarom leg je beweging het beste buiten vast, daar heb je ook lekker de ruimte om je dier in actie te laten komen.

hond fotograferen in actie

4. Ander perspectief

Over het algemeen adviseer ik om op ooghoogte honden en katten te fotograferen. Maar wil je iets uniekers? Probeer je huisdier dan eens van een ander perspectief te fotograferen. Van onderaf bijvoorbeeld, als hij op een kast ligt. Of recht van boven.

kat fotograferen ander perspectief

6. Speel in op de situatie

Een huisdier kun je niet altijd laten doen wat jij op dat moment graag wil. Ik heb met een shoot wel eens een paar uur moeten wachten op een kat die zichzelf onder de bank had verstopt. Geduld is een schone zaak! Je wilt dat je hond of kat in zijn element en op zijn gemak is en hem niet gestrest of ongelukkig op de foto hebben. Is je dier tijdens het fotograferen heel druk en speels? Maak dan leuke actieshots van je spelende dier en laat hem dan niet poseren in een hoekje waar hij per se stil en geforceerd in de houding moet zitten.

kitten in kartonnen doos grappige foto

Wist je dit?
Gestreste katten hebben vaak heel grote pupillen. Gestreste honden hijgen en tonen veel oogwit, dat als halve maantjes zichtbaar is.

7. Heel dichtbij of detail

De ogen van een dier kunnen zoveel zeggen en zijn prachtig om van heel dichtbij vast te leggen. Maar je kunt ook andere close-ups maken, zoals van de onderkant van een pootje, de punt van de staart of de snoet van de hond met zijn lievelingsspeeltje. Jouw unieke dier op jouw unieke foto!

honden en katten fotograferen inzoomen 

Dit waren mijn 7 tips voor honden en katten fotografie. Veel plezier met fotograferen! Heb je de perfecte foto gemaakt met deze tips? Doe mee aan onze fotowedstrijd #hetleukstesnuitje! Je viervoeter maakt kans om een jaar lang het gezicht van Prins te zijn!

Cilian van het CareTeam

Je dier optimaal verzorgen? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!