De energieprijzen stijgen, dus zetten we de thermostaat vaak noodgedwongen een paar graden lager. Maar hoe is dat voor je kat?

Katten zijn doorgaans liefhebbers van warmte. Ze liggen niet voor niets graag in het zonnetje voor het raam! Onze huizen zijn voor het mooie vaak nét ietsje te koud voor ze. Katten vinden een temperatuur van 21-22 graden vaak aangenaam en onder de 10 graden wordt het echt te koud voor ze. 

Iedere kat is anders

Maar bij welke temperatuur het kattenwelzijn in het geding komt, hangt helemaal af van de kat in kwestie. Of hij een dikke vacht heeft bijvoorbeeld, en daardoor beter tegen de kou kan. Of wel misschien ziek of oud is, waardoor hij juist wat meer warmte nodig heeft. Om te jagen, patrouilleren en spelen is het echt niet nodig dat de kamertemperatuur staat ingesteld op 21 graden. Na een intensieve activiteit wil het dier misschien juist eerder wat verkoeling.

Katten willen graag kiezen

Daarom is het vooral belangrijk je kat keuzes te bieden. Dan kan je dier zelf kiezen of hij de warmte wil opzoeken, of juist de verkoeling. Terug naar de gasprijzen: grote kans dat je kat, als je de thermostaat lager hebt gezet, graag kiest voor wat extra warmte. Als het kouder is dan 21-22 graden in je huis is het daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat er op meerdere plaatsen warme slaap- en rustplekken zijn.

Mmm, lekker warm!

Maak jij je zorgen over het welzijn van je kat omdat je de verwarming niet meer zo hoog kunt zetten als je graag zou willen? Dan zijn er allerlei manieren om lekkere warme plekjes voor je kat te maken! Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Een holletje/kartonnen doos met een schapenvachtje erin.
  • Warmtekussens, warmtematten en warmtedekens. Die zijn er, speciaal voor huisdieren, in allerlei varianten: van elektrische dekentjes en zelf verwarmende matten tot speciale elementen die je kunt opwarmen in de magnetron.
  • Een dubbelgeslagen babydekbedje.
  • Een hangmandje aan de radiator – ook al staat die dan misschien lager, het is daar toch vaak warmer dan in de rest van de ruimte.

Direct op de grond is het vaak het koudst. Plaats de warme plekken daarom het liefst iets hoger. Maar ook hier geldt weer: zorg voor keuzes voor je kat. De keus tussen koud en warm, tussen hoog en laag en tussen ergens in, ergens op of ergens onder kunnen liggen. Daar worden katten heel erg blij van!

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!