Menu
Menu
Blog van Sander, Aafkje en hun sledehonden
Prins doet een proef waarbij we sledehondeneigenaren volgen tijdens trainingen en wedstrijden. De eigenaren voeren hun honden Prins ProCare Sportlife Performance, een nieuwe geperste brok die helemaal is afgestemd op het leveren van topprestaties. Sander Schevers en Aafkje Bakema en hun viervoeters maken deel uit van het testteam en doen regelmatig verslag van hun ervaringen en avonturen.
Welkom terug bij ons blog! Wij maken deel uit van de groep mensen die een nieuwe hondenvoeding testen die Prins voor actieve honden heeft ontwikkeld. We geven dit voer nu een aantal maanden. We zijn ongeveer halverwege de testperiode en de honden doen het er erg goed op. Ze zijn vrolijk, hebben een goede ontlasting en veel energie.
Benieuwd hoe wij trainen? Bekijk onze video!
Van 24 tot 27 februari is de Amundsenrace, een race van ongeveer 300 kilometer dwars door de ruige natuur van Zweden. De race vindt plaats in Storabränna, Krokomskommun. Er zijn twee wedstrijdklassen: de acht honden klasse en de twaalf honden klasse. Ons team doet mee in de twaalf honden klasse, dat wil zeggen dat we maximaal twaalf honden voor de slee mogen hebben.
De etappes zijn 95, 87 en 110 kilometer lang. De minimale rusttijd is twaalf uur. Dat wil zeggen dat je minimaal twaalf uur rust moet verdelen over de twee checkpoints die er zijn. Meer rusten mag natuurlijk ook! De race begint zaterdagochtend om elf uur en de eerste teams zullen zondagavond over de finish komen. In een volgend blog zullen we verslag doen van de race, die je ook kunt volgen via www.amundsenrace.com
Roald Amundsen was een Noorse ontdekkingsreiziger en de eerste mens die de Zuidpool bereikte.
Inmiddels hebben we bepaald wie er mee mogen doen aan deze wedstrijd. Ons team zal bestaan uit:
De leidhonden hebben een erg zware taak.
Buju en Vira zijn samen de leidhonden tijdens de eerste etappe. Sanchez en Runa zullen tijdens de tweede etappe het team leiden, tijdens de derde en laatste etappe zijn Buddy en Ronja daarvoor aan de beurt. Waarom we de leidhonden wisselen? Dat doen we omdat het leiden voor de honden geestelijk een erg zware taak is. De leidhonden moeten het tempo houden en luisteren naar onze commando’s. De rest volgt en heeft het in die zin minder zwaar. Bekijk hier
De leidhonden hoeven over het algemeen wel weer minder zwaar te trekken, aangezien er al tien honden tussen hen en de slee in staan die de slee trekken. De zwaarste belasting is voor de honden die direct voor de slee lopen. Een slee met bepakking en ons weegt al snel 150 kilo, soms zelfs meer! Zeker tijdens de training kan het gewicht van een slee met bepakking oplopen tot 250 kilo, maar tijdens de race zal dit gewicht maximaal 150 kilo zijn.
In de bochten vliegt het gewicht naar buiten, de honden direct voor de slee hebben hier het meeste last van. Deze honden worden de wheeldogs genoemd en zijn vaak groot en sterk. Tussen de wheeldogs en de leidhonden staan de teamdogs, achter de leidhonden lopen de swingdogs. De swingdogs zijn vaak ook erg goed in het opvolgen van commando’s en helpen de leidhonden de bochten in te gaan.
We zijn op dit moment druk aan het trainen en hopen voordat we aan de start staan een kleine 2.000 kilometer getraind te hebben. Onze grootste zorg is nu om alle honden tot aan de race gezond en fris te houden. Na de Amundsenrace gaan we misschien nog naar de Beaver Trap Trail. We wachten echter nog even met inschrijven want deze BTT, zoals hij afgekort heet, is vaak aan het eind van het seizoen en de condities kunnen dan dermate slecht zijn, dat het niet verantwoord is om deel te nemen.