Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Heeft jouw kat behoefte aan een maatje?
Als je de keuze moet maken tussen 1 of 2 katten in huis, dan is het goed om eerst meer te leren over kattengedrag in groepen. Is een kat eigenlijk een groepsdier of is je kat juist liever alleen? En wat te doen bij conflicten tussen katten? In dit artikel leggen we het uit.
Zo’n veertig procent van de kattenhuishoudens bestaat uit meerdere katten. Vaak zetten baasjes katten van verschillende leeftijden en rassen bij elkaar en zien dat als groep. Maar katten zijn het daar niet altijd mee eens. Wanneer er geen groepsgevoel heerst bij katten kán er een sociale ladder ontstaan, met de dominantste kat bovenaan de ladder.
Wilde katten hebben een hekel aan conflicten en gooien de ander er dan gewoon uit. In een huishouden kunnen ze dat niet bepalen en moeten ze afwachten wat de baas gaat beslissen. Belangrijk om te weten, is dus dat een kat alleen bij haar eigen familie een echt groepsdier is en niet per definitie met andere (tamme) katten.
Het kan allebei, 1 of 2 katten. Maar als je kat niet zo van andere katten houdt, is het verstandiger om haar alleen te laten en geen tweede kat in huis te halen. Katten uit hetzelfde nest kunnen wel goed samen, omdat ze van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn. Ze kunnen dan alles samen doen en zullen zich niet snel vervelen.
Als je maar één kat hebt, is het dus belangrijk ervoor te zorgen dat dat (vervelen) niet gebeurt. Ben je een keer langer van huis weg? Zorg dan voor plekken bij het raam, zodat ze naar buiten kan kijken. En: er zijn zelfs speciale katten-dvd’s waar je haar ondertussen mee kunt vermaken!
Met 2 katten is het sneller te zien wie er bovenaan de ladder staat dan wanneer je een groep katten hebt. Ze geven onderling signalen af die niet altijd makkelijk op te merken zijn. Met deze signalen maken ze duidelijk wie de baas is in huis. De kat die het hoogst staat binnen de groep heeft voorrang op haar levensbehoefte en zal dat ook laten weten op dat moment.
Om te laten zien wie de baas is maken katten net als mensen en andere dieren gebruik van lichaamstaal. Bijvoorbeeld als er één kat aan het eten is en de ander wil ook bij de voerbak. Deze laatste kat zal dan bepaalde signalen afgeven, zodat de ander vertrekt. Denk aan staren, een staart die heen en weer gaat, de oren die opzij gaan of het zich groot maken. Reageert de ander dan nog steeds niet? Dan komen er geluiden bij. Meestal snapt de andere kat de hint al als de ander staart. Zo worden de ruzies vermeden. Hier lees je nog meer over kattentaal.
Katten vermijden over het algemeen conflicten omdat zij zich dan kwetsbaar opstellen. Als ze in de natuur gewond raken, kunnen ze niet meer jagen. En als ze niet kunnen jagen, hebben ze geen eten. Ook al hebben huiskatten een maaltijd klaarstaan bij hun baasje, hun instinct blijft zeggen: vermijd gevechten! Katten gaan niet zomaar vechten. Gebeurt dat wel? Dan is dat met een duidelijke reden. Een serieus gevecht kan leiden tot ernstige verwondingen.
Zie je dit kattengedrag? Zet je katten op dat moment uit elkaar en geef ze de tijd om tot rust te komen. Zijn ze dan nog steeds boos? Dan is het verstandig om ze een langere tijd uit elkaar te halen en ze een eigen plekje te geven.