Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Tips om de warme zomer door te komen.
Bij warmte moeten honden voldoende water drinken, lichamelijke inspanning beperkt worden en ze veel in de schaduw blijven. Je hond afkoelen doe je zo. Wij hebben een aantal handige tips voor jou om oververhitting, verbranding of uitdroging te voorkomen bij jouw hond tijdens de warme zomerdagen.
Dit zijn drie dingen waar je dier tijdens de warmte niet zonder kan:
Als de temperaturen erg hoog worden, bestaat er het gevaar van oververhitting, helemaal bij risicogroepen. Risicogroepen zijn pups en oude honden en bepaalde rassen (honden met een korte snuit, zoals bulldogs en boxers). Honden met overgewicht zijn ook extra kwetsbaar tijdens de warme dagen.
Neem eerst de temperatuur op van je huisdier. Als dit boven de 40 graden is, neem je direct contact op met je dierenarts. Wanneer de temperatuur hoger dan 41 graden is, dien je je viervoeter direct af te koelen. Leg hem in de schaduw, verkoel zijn buikzijde en hals met natte handdoeken. Zorg ervoor dat deze niet ijskoud zijn. Giet vooral geen water over je hond! Laat je huisdier kleine slokjes water drinken om hem te hydrateren en raadpleeg een dierenarts.
Zorg dat je hond voldoende schaduw heeft en binnen naar een koele plek kan zoeken. Houd bijvoorbeeld ramen en deuren dicht om de warmte zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Hier geldt: denk aan wat je zelf (niet) zou doen. Als mens is het ook geen goed idee om midden op de dag pal in de felle zon te gaan liggen. Pas er dus voor op dat je hond niet tussen 12 en 15 uur in de open zon komt. Als je buiten gaat wandelen dan is een bebost gebied erg fijn, doordat er overal schaduw is door de bomen.
Ververs het water van je hond wat vaker als het warm is, want vers water zet aan tot drinken. Drinkt je dier slecht? Dan kun je eventueel wat extra water door zijn voeding heen doen, of op meerdere plekken water neerzetten. Hoe vaker een hond een waterbak tegenkomt, des te vaker hij zal drinken!
Je hond afkoelen kan ook met zonnebrand. De zon schijnt en het waait zacht, dé perfecte condities om te verbranden. Net als bij mensen kan UV-straling bij honden ook schade veroorzaken. In de natuur zijn dieren beter beschermd tegen UV-straling. Door kleine erfelijke veranderingen zijn huisdieren tegenwoordig gevoeliger voor de zon. Voornamelijk de minder behaarde delen van de huid zijn kwetsbaar, zoals de kop en dan met name de oorrandjes en het tere velletje op de neusrug, de buik en de liezen. Zonnebrand kan onder andere roodheid, ontstekingen of korstjes tot gevolg hebben. Gelukkig kun je je huisdier goed beschermen tegen UV-straling en zonnebrand met speciale sunblock voor dieren.
Denk ook aan de voetzolen van je hond want die zijn erg gevoelig. Asfalt en zand kunnen erg warm worden waaraan je hond zijn poten kan verbranden. Ga eens met een blote voet op het asfalt of zand staan. Is het voor jou te heet? Dan is het ook voor je hond te heet! Laat je hond niet uit tijdens het warmste moment van de dag. Zorg dat je hond bijvoorbeeld in het gras kan lopen om zo zijn pootjes te beschermen. Je hond afkoelen, daar kun je nu mee aan de slag!
Heb je enig idee hoe snel je auto met je hond erin kan opwarmen? Veel mensen onderschatten dit gevaar en dat kost ieder jaar hondenlevens. Laat je hond niet achter in de auto, ook niet voor heel even! Heb je meer vragen over de gezondheid van je huisdier? Stel ze aan het Prins CareTeam!