Schrokt je dier zijn voer supersnel naar binnen? Deze tips tegen schrokken helpen ervoor te zorgen dat het gulzige eten minder wordt.
Buiten dat is het gewoon leuk je dier wat extra's voor zijn maaltijd te laten doen. Je kunt hem op deze manier letterlijk en figuurlijk lekker aan het werk zetten!
- Laat brokken eerst 25 à 30 minuten weken in warm water uit de kraan. Dan zijn ze wat lastiger op te schrokken en worden ze bovendien wat zachter, wat de vertering ten goede komt. Dit is wel iets wat je geruime tijd moet blijven doen. Dus niet na een week al stoppen, maar het weken echt even minimaal een maand volhouden. Dat geeft je dier de tijd te ervaren dat het niet nodig is om zijn brokken snel op te eten.
- Zorg dat je dier in een rustige omgeving kan eten. De aanwezigheid van andere dieren of mensen kan namelijk leiden tot competitiegevoel en het schrokken bevorderen.
- Je kunt eerst een deel van de brokken in de bak doen en er vervolgens, terwijl je dier eet, steeds wat bij geven. Zo leert je dier dat niemand zijn eten wil afpakken, maar dat hij er juist steeds wat bij krijgt.
- Wat ook kan helpen: de brokkenmaaltijd beetje bij beetje uit je hand voeren. Is je dier te hebberig? Dan stop je even met voeren. Zo leert hij al snel dat rustig eten hem het meest oplevert.
- Je kunt de brokken in een speciale voerbal aanbieden. Door die bal te rollen moet je dier zijn maaltijd daar dan weer uit zien te krijgen. Dat houdt ook nog eens zijn lichaam en brein in beweging! De meeste dieren vinden het prachtig om zo te 'werken' voor hun voer.
- Je kunt de brokkenmaaltijd uitstrooien in het gras (als je een tuin hebt, bij droog weer) of over de keukenvloer. Je dier moet de brokken dan bij elkaar speuren en dat zorgt er voor dat hij langer bezig is. Ook dit is een prima manier om hem lekker zijn neus te laten gebruiken.
- Geweekte brokken, maar ook vlees, kun je in een voerspeeltje als de Kong stoppen. Je kunt dit holle, interactieve voerspeeltje van rubber vullen via een gat. Je dier moet zijn maaltijd er vervolgens weer uit zien te likken en is zo lekker lang bezig met zijn maaltijd. Je kunt de Kong ergens verstoppen, zodat je dier eerst zijn maaltijd moet zoeken voordat hij er aan kan gaan beginnen. De dierenspeciaalzaak kan je adviseren over de juiste maat van dit soort voerspeeltjes.
- Je kunt een speciale anti-schrokbak aanschaffen met sleuven, noppen of ‘uitsteeksels’ die zo is ontworpen dat je dier moeite moet doen om zijn voer te bemachtigen, waardoor hij niet kan schrokken. Je kunt ook een grote steen, van een formaat dat je dier de steen niet kan oppakken of doorslikken, in de voerbak leggen en het voer daaromheen strooien, ook dit zorgt ervoor dat je dier meer moeite voor zijn voer moet doen.
- Vul een teiltje met ballenbakballen en strooi de brokken daar tussen. Het zal je dier de nodige tijd kosten zijn voer tussen de ballen vandaan te eten!
Doen tegen schrokken!
Je kunt deze tips natuurlijk ook afwisselen. Houd altijd toezicht tijdens het gebruik van voerspeeltjes en haal ze weg zodra ze leeg zijn. Dat voorkomt sloopgedrag en zorgt ervoor dat je dier ze leuk en interessant blijft vinden. Heb je andere vragen over het voeren van je hond? Stel ze aan het Prins CareTeam!