Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Zorg dat het goed blijft kloppen!
Huisdiereigenaren willen graag meer weten over de gezondheid van hun huisdier. Heel belangrijk voor de gezondheid van je dier is het hart van je kat. Zorg daarom dat het goed blijft kloppen!
Het hart, de belangrijkste spier in het dierenlijf, pompt het bloed door het lichaam door afwisselend samen te trekken en te ontspannen. Het hart ligt in de borstholte, voor het middenrif en ongeveer ter hoogte van de vijfde of zesde rib.
Het hart staat bij huisdieren in direct contact met de borstwand. Wist je dat je het hart van je kat door de ligging ervan, iets meer naar links dan naar rechts, aan de linkerkant beter kunt voelen? Het hart van kleinere dieren, die een snellere stofwisseling hebben, moet sneller pompen. Het hart van je kat slaat 120-180 keer per minuut.
Het hart voelen kloppen? Leg je vlakke hand daarvoor achter de linker elleboog van je dier.
Een zoogdierenhart bestaat uit twee naast elkaar gelegen helften, gescheiden door een tussenschot en omgeven door een hartzakje. Het hart heeft een linker en een rechter boezem en een linker en een rechter kamer. De boezems dienen als bloedreservoir. Ze vullen de kamers, die de eigenlijke pompen vormen.
Het hart werkt als een soort dubbele pomp. Zuurstofarm bloed uit het lichaam komt via aders in de rechter boezem en vervolgens in de rechter hartkamer terecht. De rechter hartkamer pompt het zuurstofarme bloed naar de longen, waar het bloed weer zuurstofrijk wordt. Dat zuurstofrijke bloed gaat weer terug naar het hart. Via de linker boezem gaat het zuurstofrijke bloed naar de linker hartkamer, die het via de aorta, de grote lichaamsslagader, naar alle weefsels pompt.
Het rondpompen van het bloed door het lichaam is een erg arbeidsintensief proces. Daarom heeft het hart van je kat veel zuurstof nodig. De linker en de rechter kransslagader zorgen voor de aanvoer daarvan. Naast zuurstof heeft het hart voor zijn werk voedingsstoffen nodig. Het gebruikt voornamelijk vetzuren, maar ook stoffen als glucose, pyruvaat, ketonlichamen, aminozuren en melkzuur als energiebronnen.
Enkele ingrediënten in kattenvoeding zijn extra belangrijk voor het goed functioneren van het hart van hond en kat:
Het gewicht van een hart kan per diersoort sterk verschillen. Bij katten zorgt het hart voor ongeveer 0,75 tot 1,25 procent van het totale lichaamsgewicht. Activiteit en training kunnen van invloed zijn op de grootte van het hart. Atleten hebben vaak een vergroot hart, we spreken dan ook wel eens van een ‘sporthart’.
Wij hebben een groot hart voor het hart van je kat! Wil je weten welke voeding het best bij de leeftijd en leefstijl van jouw kat past, of meer weten over onze VitalCare Protection voedingen die het hart extra ondersteunen? We helpen je graag verder met een goed advies!