Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Voorkom ongemak bij je kat.
Een blaasontsteking bij je kat klinkt onschuldig, maar kan in sommige gevallen serieuze gevolgen hebben, als je niet op tijd handelt. Het is dus belangrijk om als baasje de symptomen van blaasontsteking bij je kat te leren herkennen. Katten zijn namelijk experts in het verbergen van hun ongemakken en kunnen gerust lange tijd doorsukkelen met een klacht. Met een beetje extra oplettendheid kan je blaasontsteking snel herkennen bij kat.
Een kat met een blaasontsteking laat één of meerdere van de volgende klachten zien:
Plasgedrag is voor kattenbaasjes van binnenkatten makkelijker te monitoren dan voor baasjes waarvan de katten naar buiten gaan. Voor baasjes van buitenkatten kun je zo nu en dan, wanneer het even lukt, opletten waar en hoe je kat buiten zijn behoefte doet. Op die manier leer je het plasgedrag kennen en kan je eerder afwijkingen signaleren. Twijfel je of je kater al zeker 24 uur niet geplast heeft? Schakel dan direct je dierenarts in!
Het overgrote deel van een kat blaasontsteking wordt veroorzaakt door stressgerelateerde factoren. Dit is tevens de meest lastige vorm om te herkennen. Stress kan namelijk tal van oorzaken hebben die niet altijd direct te herleiden zijn. Een verhuizing, te weinig plekjes voor de kat om zich terug te trekken, een dominante buurtkat: allemaal redenen voor je kat om stress te ervaren. Wat vervolgens een overprikkeling op de zenuwen van de blaas tot gevolg kan hebben.
Ongeveer een derde van de katten met blaasontsteking blijkt gruis te hebben. Overgewicht, te weinig beweging of te weinig drinken kunnen factoren zijn die je kat gevoelig maken voor blaasgruis. De kleine gruiskorreltjes irriteren de blaaswand die vervolgens gaat ontsteken. Voor katers kunnen deze korreltjes verstopping in de plasbuis veroorzaken. Hierdoor kan de kat niet meer plassen en dit kan levensgevaarlijk zijn! Baasjes van katers moeten dus extra goed de symptomen in de gaten houden om zo'n spoedsituatie te herkennen. In dit artikel lees je meer over blaasgruis bij katten.
Een klein percentage van de blaasontstekingen bij katten wordt veroorzaakt door bacteriën. Dit overkomt vooral de oudere katten of katten die al een ander ziektebeeld hebben. Katten met suikerziekte, schildklierproblemen, FIV (kattenaids) of katten die in het verleden al eens aan de urinewegen zijn geopereerd, worden vaker gediagnosticeerd met een bacteriële blaasontsteking.
Om een blaasontsteking te diagnosticeren moet er een urineonderzoek worden gedaan. Je vangt urine van je kat op en brengt dat zo vers mogelijk naar de dierenarts. Aan de hand van de uitkomst zal bepaald worden hoe je kat behandeld wordt. Bij katten die blaasgruis blijken te hebben zal in overleg de voeding aangepast worden naar speciaal blaasgruisvoer. Dit voer lost de gruiskristallen op. Welk voer er wordt aangeraden is afhankelijk van het soort blaasgruis. Katten zonder blaasgruis zullen hoogstwaarschijnlijk een ontstekingsremmer krijgen om de pijn te verlichten. Een blaasontsteking verdwijnt meestal binnen tien dagen.
Hoewel een blaasontsteking bij je kat dus te behandelen is, is het belangrijk goed in de gaten te houden hoe je kat zijn behoefte doet. En omdat stress de nummer één oorzaak voor een blaasontsteking is het goed om te kijken hoe je stressfactoren weg kunt nemen om ontstekingen op regelmatige basis te voorkomen. Heb je vragen over het plasgedrag van je kat? Raadpleeg dan altijd je dierenarts.
Bij elke kat kan er wel eens een blaasontsteking optreden. Toch kan je de kans op blaasontsteking en het ontwikkelingen van blaasgruis reduceren. Het is belangrijk dat je kat niet te zwaar wordt. Over het algemeen hebben katten met overgewicht meer kans op blaasgruis. Daarnaast is het belangrijk om schoon en vers drinkwater aan te bieden aan je kat. Ook het schoon houden van de kattenbak speelt een belangrijke rol voor het reduceren van blaasontsteking en/of blaasgruis.
Mocht je de symptomen van blaasontsteking herkennen bij je kat, dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Het Prins CareTeam wil je ook altijd te woord staan en een passend gratis advies geven, als je vragen over blaasontsteking heb.