Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Zo kun je je kat altijd identificeren.
Je kat chippen is heel belangrijk. Op die manier vergroot je de kans dat je geliefde dier terug wordt gevonden, mocht ze een keer weglopen. Maar wat moet je allemaal weten over het chippen van je kat? Wij helpen je.
Je kat chippen is iets dat fokkers en dierenartsen altijd meegeven voor op je to-do. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Allereerst is je kat dan internationaal geregistreerd in een databank, wat betekent dat je kat altijd geïdentificeerd kan worden. Mocht jouw kat dus weglopen en vermist raken, dan kan gecheckt worden waar je kat vandaan komt en is de kans op terugkeer groter. Alle dierenartsen, dierenasiels en dierenambulances kunnen de chip uitlezen en dus achterhalen waar de kat vandaan komt. Maar om je kat vervolgens veilig terug te brengen is het wel van belang dat je chip ook geregistreerd is. De chip is ook bestand tegen fraude en onmogelijk om te vermijden, wat van belang is voor katten die gestolen worden. Ze kunnen daardoor niet gemakkelijk doorverkocht worden, omdat de geschiedenis van de kat opgezocht kan worden. Het voordeel van een chip ten opzichte van een halsband is dat een kat deze niet kwijt kan raken. Een halsband kan losraken, vast komen te zitten of geheel verloren raken. Maar nog belangrijker: om je kat te kunnen verzekeren moet deze vrijwel altijd gechipt zijn. En het chippen van je kat wordt in veel gevallen vergoed.
Eigenlijk kunnen katten op alle leeftijden gechipt worden. Kittens worden meestal tegelijkertijd met de vaccinaties gechipt. Maar ook senior katten kunnen gewoon nog gechipt worden. Ook geldt chippen voor zowel binnen- als buitenkatten. Vaak wordt er gedacht dat binnenkatten niet gechipt hoeven te worden, maar dit is niet waar. Het is juist verstandig om ook je binnenkat te chippen. Mocht zij namelijk toch een keer buiten komen, dan kan ze daar erg gedesoriënteerd van raken en snel de weg kwijt zijn.
De kosten van het chippen liggen tussen de €25 en €55,-. Dit is inclusief de chip en het plaatsen van de chip. Dit zijn eenmalige kosten.
De chip wordt geïnjecteerd onder de huid van je kat met behulp van een kleine injectienaald (2,5mm breed). De chip wordt ingebracht tussen de schouderbladen of voor het linkerschouderblad. Je kat chippen kan ervoor zorgen dat ze een klein beetje last heeft van de prik, maar ze zal geen last hebben van de chip. Je kat chippen is dus niet pijnlijk voor je kat!
Wat regelmatig vergeten wordt na het chippen is het registreren van de chip. Zonde, want je kat chippen heeft eigenlijk alleen maar zin als het chipnummer opgeslagen wordt in een databank, inclusief jouw gegevens als baasje. Voor honden is het verplicht om je chip te registreren, maar voor je kat nog niet. Er zijn verschillende databanken in Nederland waar je de chip van je kat kunt laten registeren. Denk bijvoorbeeld aan PetBase of NDG.
Op Chipnummer.nl vind je een overzicht van de databanken. Daar kun je direct de juiste gegevens invoeren. De dierenarts zal het chipnummer in het dierenpaspoort of entboekje noteren. Dus, weet je niet meer wat het chipnummer is? Dan kun je het beste even bij de dierenarts langs om het nummer af te laten lezen. Voor een dierenambulancemedewerker is het onhandig om een dier te vinden met chip, maar zonder geregistreerde gegevens. Vergeet ook niet je gegevens bij te werken als je verhuist of als je je kat verkoopt of ze komt te overlijden. Zo blijft de databank met chipgegevens zo actueel mogelijk.
Heb je andere vragen over de gezondheid of veiligheid van je kat? Stel je vragen aan het Prins CareTeam!