Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Zo is jouw puppy altijd herkenbaar.
Je hond chippen en registreren is in Nederland verplicht. Logisch, want je moet er natuurlijk niet aan denken dat je je puppy kwijt zou raken. Met een chip is je hond altijd te identificeren! Welke regels gelden er rondom het chippen en registreren van je hond? Wat kost dat? En wat moet je nog meer weten?
Je hond chippen is verplicht voor honden geboren na april 2013. Deze taak neemt de fokker of het asiel op zich. Pups moeten binnen zeven weken na hun geboorte worden gechipt en vervolgens bij een databank worden geregistreerd. Eerst door de fokker, daarna door de koper van de pup. Die registratie is, net als de chip zelf, verplicht! Het chipnummer, dat met een speciaal apparaat kan worden afgelezen, wordt zo gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar.
Een hond chippen gebeurt door een chip te injecteren onder de huid van de hond met behulp van een kleine injectienaald (2,5 millimeter breed). De hond kan een klein beetje last hebben van de prik, maar zal de chip zelf niet opmerken. De hondenchip wordt ingebracht tussen de schouderbladen of voor het linkerschouderblad. Na het chippen moet het chipnummer ook geregistreerd worden. Dat kan door een dierenarts gebeuren of, als je een rashond met een stamboom hebt, door een medewerker van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Een chip is aan de buitenkant niet te zien, een penning met gegevens aan de halsband wél. Lees hier meer over hoe je er voor kunt zorgen dat je hond altijd goed herkenbaar is!
Je hond kan bij een van de verschillende databanken in Nederland geregistreerd worden. Er zijn meerdere databanken aangewezen door het ministerie van Economische Zaken die je hiervoor kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan PetBase of NDG.
Via Chipnummer.nl vind je een overzicht van alle databanken.
Bij aankoop van een hond moet het chipnummer binnen veertien dagen op jouw naam geregistreerd worden. Doe je dit niet op tijd, dan riskeer je een boete. De fokker moet dan ook zijn of haar registratie stopzetten. Verkoop je je hond, dan gelden dezelfde regels. Jij moet de verkoop doorgeven en de nieuwe eigenaar moet zijn nieuwe huisdier registreren.
Je registratie moet dus altijd kloppend en actueel zijn. Krijg je een nieuw telefoonnummer, of ga je verhuizen? Zorg er dan voor dat je die gegevens laat aanpassen bij de databank waar je hond is geregistreerd. Tenslotte moet je het ook doorgeven als je hond komt te overlijden. Dit kan tot maximaal veertien dagen na overlijden.
Haal je een hond uit het buitenland, dan moet deze ook gechipt en geregistreerd worden. Zodra een buitenlandse hond in Nederland aankomt moet deze gechipt zijn, anders wordt de viervoeter illegaal gezien. Je hebt twee weken de tijd om te zorgen dat de registratie op orde is.
De regels rondom het chippen en registreren van je hond klinken misschien wat streng, maar dat is niet voor niets. Ze voorkomen dierenleed doordat de geschiedenis van alle honden geregistreerd is. Wordt er een zieke of misvormde hond verkocht, dan zorgen chip en registratie ervoor dat zijn achtergrond herleidbaar is. Zo kunnen kwaadwillende fokkers en handelaren opgespoord en vervolgd worden. Een chip en registratie helpt je natuurlijk ook je vermiste hond terug te vinden. De dierenambulance, het dierenasiel en je dierenarts hebben allemaal de middelen om een chip uit te lezen.
Het chippen van de hond wordt meestal betaald door de fokker of het asiel. Wanneer je het zelf doet, omdat je bijvoorbeeld een hond uit het buitenland hebt gehaald, kost een hond chippen zo’n 20 euro + de kosten voor het consult, afhankelijk van je dierenarts. Het registeren van deze hondenchip, wat altijd jouw eigen verantwoordelijkheid is, kost zo’n 5 euro.
Een microchip bevat een code van vijftien cijfers. De eerste drie cijfers van die code geven aan uit welk land de hond (oorspronkelijk) afkomstig is. De landcode van Nederland is 528, die van België 056.