Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Het nieuwe coronavirus.
Vraag jij je ook af of jouw kat last kan hebben van het coronavirus uit China? Hoe zit het met het coronavirus bij de kat? Wij hebben de meestgestelde vragen voorgelegd aan dierenarts Atjo Westerhuis van EduVet veterinair trainingscentrum.
Het coronavirus komt al langere tijd wereldwijd voor. In de natuur bestaat een grote variatie aan coronavirussen, die in veel diersoorten ziektes kunnen veroorzaken. Het coronavirus is een verzamelnaam voor een hele groep virussen. Bij mensen veroorzaken de meeste coronavirussen alleen verkoudheid. Coronavirussen die van dieren naar mensen overgaan (wat een zoönose wordt genoemd), kunnen wél ernstige ziektes veroorzaken, zoals bij het nieuwe coronavirus.
Het nieuwe coronavirus, nCoV2019, is hoogstwaarschijnlijk ontstaan op een markt met levende dieren in Wuhan (China). Het verspreidt zich van mens op mens, via de lucht en via contact met besmette oppervlakken. Het virus kan ernstige klachten geven, zoals koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid, meldt het RIVM.
Update 01-05-2020: Huisdieren blijken uit onderzoek gevoelig voor het coronavirus
Op het moment zijn er wereldwijd enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. De katten werden ziek, maar de honden niet. In de meeste gevallen waren de eigenaren van het dier positief getest met het coronavirus. Uit onderzoek blijkt dat bij het coronavirus bij de kat, katten, en met name jonge katten, ziek kunnen worden van het virus.
Het virus veroorzaakt bij katten luchtwegklachten, maag- en darmproblemen. Als katten ziek worden, kan het virus via de keel/bek en via de ontlasting uitgescheiden worden. Het is nog niet duidelijk bewezen of katten elkaar kunnen besmetten: in onderzoek is dat wel aangetoond, maar of dit onder normale omstandigheden ook kan, vereist meer onderzoek, meldt het RIVM.
Naast honden en katten, is er bekend dat hamsters en fretten ook besmet kunnen raken. Of dit ook geldt voor andere diersoorten, wordt nog onderzocht. Toch is er geen reden voor paniek. Het RIVM noemt de kans dat een huisdier besmet raakt en daarna een ander dier of mens besmet, relatief klein. Op het moment zijn er ook nog geen gevallen bekend dat huisdieren hun eigenaren hebben besmet.
Zit je in thuisisolatie, omdat je het coronavirus hebt? Het RIVM raadt aan om dan direct contact met huisdieren te vermijden. Je kunt je kat dan dus niet aaien of knuffelen. Het beste kun je iemand anders gedurende de thuisisolatie voor je huisdier laten zorgen.
Als je huisdier ook klachten vertoont die passen bij het virus, is het advies om je huisdier zoveel mogelijk binnen te houden en contact op te nemen met je dierenarts. Daarnaast is het verstandig om je kat niet vrij buiten rond te laten lopen en niet naar een locatie te brengen waar veel andere dieren komen (opvang, pensions, asiel). Vertoont je kat geen verschijnselen? Dan mogen ze gerust naar buiten.
Katten kennen wel eigen coronavirussen waar ze ziek van kunnen worden.
De kat kan besmet worden met het Feline Coronavirus (FCoV). In het algemeen veroorzaakt dit virus milde symptomen, maar als de infectie aanhoudt, kan het virus transformeren in een ernstig virus. In ernstige gevallen kan FIP, Feline Infectieuze Peritonitis Virus, optreden. Hoe kun jij FIP bij jouw kat herkennen?
Het is mogelijk om je kat te enten tegen FIP, helaas is de werking van dit vaccin niet bewezen.