Menu
Menu
Wat de teksten op een verpakking betekenen
Wat zit er in de dierenvoeding van je hond of kat? Misschien voer jij je hond of kat een brokvoeding met kip. Weet jij hoeveel kip er dan precies in de voeding zit? Is ‘verrijkt met’ bijvoorbeeld beter dan ‘rijk aan’? Wij leggen je graag uit wat die teksten op een verpakking betekenen.
Fabrikanten gebruiken vaak zogeheten voedingswaardeclaims op een verpakking om aan te geven dat een voeding een bepaalde smaak heeft, of een bepaald ingrediënt bevat. Die claims zijn aan regels gebonden.
Welke uitspraken je als fabrikant op een verpakking mag doen, hangt af van hoe hoog het percentage van het ingrediënt in de voeding is. De fabrikant moet het ingrediënt en het percentage dan ook in de samenstelling op de verpakking noemen. Wil je op een verpakking bijvoorbeeld ‘Rijk aan kip!’ zeggen? Dat mag alleen als er meer dan 14 procent kip in de voeding zit en je dat ook bij de samenstelling op de verpakking vermeldt.
Onderstaand hoeveel er van een ingrediënt in een dierenvoeding van je hond of kat aanwezig moet zijn als je een van deze claims wilt gebruiken:
En als je wilt zeggen dat een voeding 100 procent van iets is, moet het ook 100 procent zijn.
‘Verrijkt met’? Dat klinkt goed, maar betekent dat er minder dan 4 procent van dat ingrediënt in de dierenvoeding zit. Als je op zoek bent naar een voeding met veel kip en denkt dat een voeding ‘verrijkt met kip’ veel kip bevat, heb je het mis: het is voor zeker 96 procent iets anders.
Een voeding ‘verrijkt met kip’ is voor zeker 96 procent iets anders
Dat er ‘maar’ 4 procent van een ingrediënt in een dierenvoeding zit, betekent trouwens niet automatisch dat dit niet goed is. Van sommige ingrediënten heb je maar heel weinig nodig voor een werkzaam effect. Zo zijn onze Prins NatureCare Turkey kattenvoedingen ‘verrijkt met rozemarijn’, wat een bijdrage aan het immuunsysteem levert. Dat betekent dus dat er minder dan 4 procent rozemarijn in zit. Sterker nog: er zit maar 0,1 procent rozemarijn in deze voeding. Maar dat is precies genoeg om a. dit ingrediënt zijn werk te laten doen en b. ervoor te zorgen dat de voeding niet te sterk gaat smaken, want dan zouden katten het vlees niet graag meer eten.
Het ingrediënt waarvan er het meest in de dierenvoeding zit, wordt in de samenstelling op de verpakking als eerste genoemd. Zo vormen in onze Prins ProCare Super Active geperste brokken gevogelte (kip en kalkoen) met 25 procent het nummer 1-ingrediënt. Een voeding met een hoog gehalte aan dierlijke ingrediënten is niet per se een betere voeding. Om ervoor te zorgen dat een brokje een brokje wordt en blijft, zijn voor de binding bovendien altijd koolhydraten als granen en groenten nodig. Maar eigenaren vinden het vaak aantrekkelijk als het eerstgenoemde ingrediënt op de verpakking een dierlijke eiwitbron is, zoals kip.
Er zijn verschillende manieren om vlees op de verpakking als hoofdbestanddeel op te kunnen voeren. Zo kun je in plaats van één koolhydraatbron kiezen voor meerdere koolhydraatbronnen, die ieder in een voeding minder aanwezig zijn dan bijvoorbeeld kip. Een andere mogelijkheid is om het vlees niet gedroogd in meelvorm, maar als vers vlees aan een voeding toe te voegen. Je mag namelijk het totale vers vleesaandeel vóór het droogproces op de verpakking vermelden. Vers vlees bevat echter veel vocht, dat tijdens het productieproces verdwijnt. Dat hoge vleespercentage op de verpakking gaat dus letterlijk en figuurlijk voor een groot deel in damp op.
Vleesmeel bevat maar heel weinig vocht en is daardoor rijk aan voedingsstoffen.
Om aan dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen te komen moet je van vers vlees dus meer toevoegen dan van vleesmeel. Je kunt een vleesvoeding daardoor ook niet zomaar vergelijken met een brokvoeding. Omdat een vleesvoeding een hoger vochtpercentage heeft, moet een dier hier meer van eten om de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen.
Wij gebruiken voor onze brokvoedingen vleesmeel, afkomstig van leveranciers die aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen, waarmee we al jarenlang samenwerken en die we vertrouwen. Meer weten over vlees in de voeding van je hond of kat? Lees ook ons artikel ‘Veel vlees en eiwit: is dat nodig?’