Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Zo voorkom je een vergiftiging.
Het kan in een flits gebeuren, je let even niet op en je huisdier heeft een giftige stof binnengekregen. Hoe merk je dat? En nog beter: hoe kun je het voorkomen? Dat kan door te weten welke stoffen giftig zijn voor katten; én deze uit het bereik van je kat te bewaren. Welke dingen zijn giftig voor katten?
Uit de jaaroverzichten van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijkt namelijk dat de meeste acute vergiftigingen bij dieren worden veroorzaakt door humane geneesmiddelen. Met in de top-drie paracetamol, ibuprofen en… de anticonceptiepil.
Katten zijn heel gevoelig voor de stoffen in pijnstillers. Volgens het NVIC, dat steeds vaker door dierenartsen wordt geraadpleegd, kunnen ze bij het opeten van slechts één tablet al in de problemen komen. Nooit humane geneesmiddelen aan je huisdier geven, dus, ook geen diarreeremmers voor mensen. De stof loperamide die daar in kan zitten is zeer giftig.
Het NVIC wordt als het om dieren gaat vooral geraadpleegd over vergiftigingen bij honden (70 procent) en veel minder over vergiftigingen bij katten (24 procent). Humane geneesmiddelen zijn met 23 procent de grootste veroorzakers van vergiftigingen bij dieren, gevolgd door giftige planten en dieren (21 procent van de gevallen) en bestrijdings- en desinfectiemiddelen (18 procent).
Allereerst is het goed om te weten dat katten kieskeurige eters zijn. En omdat de meeste giftige planten bitter van smaak zijn, zal je kat het al snel voor gezien houden en te weinig binnenkrijgen voor een echte vergiftiging. De kans dat ze ziek wordt van planten, is dan ook niet zo groot. Maar omdat die kans wel aanwezig, hebben wij een overzicht gemaakt. Toch is het goed te weten welke planten je misschien beter niet in je huis (of tuin) kunt halen. Hier vind je een lijst met giftige planten.
Het hoeft niet altijd om gif te gaan om gevaarlijk te zijn: ook ‘gewone’ voedingsmiddelen voor mensen als chocolade en koffie (cafeïne, bijvoorbeeld binnengekregen door de koffieprut uit een filterzakje) kunnen bij honden en katten voor (ernstige) gezondheidsproblemen zorgen, net als ui, knoflook, avocado, macadamianoot en xylitol, een kunstmatige zoetstof in snoep en kauwgum maar ook in bijvoorbeeld ontbijtkoek (light). Kijk daarom altijd op een samenstelling van een product of het geen giftige voedingsstoffen voor uw huisdier bevat.
Is je kat vergiftigd? Dan kun je dat zien aan de volgende symptomen:
Denk je dat je kat (of hond) een vergiftiging heeft opgelopen? Schakel dan snel professionele hulp in! Het nog vaak gehoorde advies om het dier (keuken)zout te geven om het te laten braken is verouderd: het zout kan giftiger zijn dan het binnengekregen middel! Bovendien is het lang niet altijd verstandig om een dier te laten braken, bijvoorbeeld als het om scherpe voorwerpen of bijtende stoffen gaat.
Wil je meer weten over welke dingen giftig voor katten zijn? Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het UMC Utrecht geeft dag en nacht informatie en advies aan professionele hulpverleners als dierenartsen. Raadpleeg de informatie op www.vergiftigingen.info