Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Zes tips die jouw dier kunnen redden.
Wat als je hond is aangereden, of hij iets giftigs heeft gegeten? EHBO kan het leven van je dier redden. Wat zijn de belangrijkste dingen die je daarbij moet weten en doen?
Een noodgeval komt altijd onverwacht. Dan is het fijn én van levensbelang dat je al over de nodige basiskennis beschikt, weet wat normaal is en snel kunt handelen. Wij hebben met onze experts een speciaal EHBO-boekje voor je samengesteld om eerste hulp te kunnen verlenen aan je hond. Daarin vind je hoe je in welke situatie het beste kunt handelen. Lees deze EHBO-gids goed, zodat je goed bent voorbereid. Echt doen, hoor! Maar we hopen natuurlijk dat je onze adviezen nooit echt nodig zult hebben.
Oefen vast de handelingen die je kunt toepassen in noodsituaties. Waar kun je de hartslag voelen? En hoe vaak haalt een dier normaal eigenlijk adem? Dat lees je in ons EHBO-boekje. Het herkennen van de normale waarden van hartslag en ademhaling kun je het beste thuis, onder rustige omstandigheden, bepalen en oefenen. Je weet dan waar je op moet letten en hoe je iets kunt controleren.
Leer in huis en tuin de kleine hoekjes waarin het ongeluk kan schuilen kennen door eens op handen en voeten rond te kruipen. Dan zie je wat je hond allemaal ziet, bijvoorbeeld muizengif of elektriciteitssnoeren.
Met EHBO kun je snel en accuraat reageren bij spoedeisende zaken. Je kunt hiermee het leven van een dier redden of onnodig pijn lijden voorkomen. Maar natuurlijk kun je niet alles zelf oplossen. Schakel de juiste hulp in en ga bij twijfel altijd direct naar een dierenarts!
Ga je op pad met je dier(en)? Neem dan altijd de contactgegevens van je eigen dierenarts mee en zoek op je vakantieadres meteen even het nummer van de plaatselijke dierenarts op.
Het is ontzettend moeilijk, maar: blijf rustig. Schat altijd eerst kalm en goed de situatie in. Dan kun je vervolgens snel en doeltreffend handelen.
Denk als je eerste hulp verleent niet alleen aan je dier, maar ook altijd aan je eigen veiligheid. Bijvoorbeeld als het gaat om sterk stromend water, onbetrouwbaar ijs, elektriciteit of het verkeer. Vergeet daarnaast niet dat een dier in nood vaak pijn heeft en in paniek is, en daardoor mogelijk wil vluchten of zelfs kan bijten.
Van een reep stof kun je een snuitband voor een hond maken. Maak daarvoor in de reep een losse knoop en leg de lus daarvan om de snuit van de hond. Trek de lus aan, dusdanig strak dat het dier niet kan bijten maar wel kan blijven ademen, en maak de uiteinden van de reep stof achter de oren van de hond vast met een strik.
Onze experts helpen jou helpen met het speciale EHBO-boekje voor je hond. Weten wat een ABCDE-onderzoek is, hoe je het beste de wond van je huisdier kunt behandelen en hoe je een breuk kunt herkennen? Hier staat het boekje gratis voor je klaar.