Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Hoe ontstaan ze, en hoe kom je ervan af?
De urine van je hond kan ervoor zorgen dat het gazon in je tuin verkleurt. Hoe komen die gele plekken in het gras? En hoe kom je er weer van af?
Vooral op plekken waar honden veel en vaak plassen kunnen er gele plekken in het gras ontstaan, zogeheten ‘burn spots’ of grasbrandplekken. Vaak wordt gezegd dat dit door de voeding of de zuurgraad van de urine komt. Maar dat klopt niet helemaal.
De gele plekken in het gras worden namelijk veroorzaakt door het stikstofgehalte. Stikstof is een afvalproduct dat ontstaat bij het opnemen en afbreken van eiwit in het hondenlichaam en via de urine wordt afgevoerd. Het is vooral de hoeveelheid stikstof in de urine die zorgt dat er door een plas een gele plek kan ontstaan.
Vaak zorgen juist de teefjes voor de gele plekken in het gras, omdat ze hun blaas in één keer op één plek legen. Daardoor komt er bij een zittend gepleegd plasje meer stikstof op een klein gebied terecht, wat voor de vergeling zorgt. Reuen hebben een ander urineergedrag. Ze plassen vaker kleine beetjes op verschillende plekken, maar als ze hun poot vaak op dezelfde plek optillen kunnen ze natuurlijk ook voor ‘plasgras’ zorgen. Het is een mythe dat de urine van een teefje anders van concentratie of samenstelling zou zijn.
Wist je dit?
Als je het gazon in je tuin goed bemest, zal het gras gevoeliger zijn voor gele plekken. In die mest zit namelijk ook stikstof en een plasje kan dan net zorgen voor een overdaad van stikstof, waardoor het gras op die plek onder invloed van de zon zal verbranden.
Kleine beetjes urine en ontlasting kunnen ook voor een groeispurt van het gras zorgen. Die plekken zijn te herkennen aan een donkere graskleur.
Speciale stenen in de waterbak zouden het drinkwater zuiveren, wat gele plekken in het gras zou voorkomen. Hier zijn we echter geen voorstander van aangezien een goede wetenschappelijke uitleg van de precieze werking ontbreekt en het kauwen op stenen kan leiden tot verstikking of gebitsbeschadigingen. Het beste kun je je hond gewoon lekker mee uit nemen en hem buiten de tuin op een geschikte plek laten plassen. Je gazon? Soms heeft dat een beetje extra hulp nodig, maar meestal herstelt het gras vanzelf weer!
Heb je andere vragen over je hond en weet je je geen raad? Stel ze dan aan ons CareTeam. Zij geven je altijd een advies op maat.