Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Waarom zit er suiker in?
Op de Prins ProCare-verpakkingen staat het ingrediënt suiker genoteerd. Daar 'schrikken' mensen soms van. Waar is dit voor? Bevat goed hondenvoer suiker?
Voordat wij je een toelichting geven over het gebruik van suiker, informeren wij je graag eerst over de wetgeving die geldt voor het opstellen van verpakkingen, en hoe grondstoffen daar op vermeld dienen te worden.
Op de verpakking vind je bij de samenstelling de gebruikte ingrediënten/grondstoffen in de voeding terug. Een fabrikant heeft de mogelijkheid deze samenstelling op twee manieren weer te geven: of in categorieën, of door het geheel uitschrijven van de samenstelling waarbij ieder ingrediënt apart wordt genoemd. Belangrijk is dat een fabrikant deze twee manieren niet door elkaar mag gebruiken. Je moet dus óf uitschrijven óf werken met groepen (categorieën).
In onze ProCare geperste voedingen gebruiken we maltodextrine. Maltodextrine valt onder de groep ‘suikers’. Omdat wij de grondstoffen in categorieën weergeven, dienen wij de hiervoor opgegeven groepen te gebruiken, zoals ‘oliën en vetten’ en ‘granen’. Fabrikanten mogen de namen voor deze groepen niet zelf samenstellen. Vandaar dat er op de verpakking kortweg 'suiker' staat.
Geperste brokken worden anders gemaakt dan geëxtrudeerde (krokante) brokken. Als hondenvoeding wordt geëxtrudeerd, betekent dit dat een mengsel van ingrediënten wordt verhit tot een temperatuur ruim boven de 100 °C (ongeveer 130°C). Hierdoor worden granen grotendeels ontsloten oftewel gaar gemaakt. Aan het ingrediëntenmengsel wordt onder druk stoom en vocht toegevoegd. Zodra het mengsel uit de zogeheten extrudermachine komt valt de druk weg, waardoor de brok min of meer opgeblazen (gepoft) wordt en zo een krokante structuur krijgt. Die krokante structuur zorgt voor een hard en slijtvast brokje.
Een klein beetje maltrodextrine zorgt voor een goede structuur.
Bij een geperste voeding, zoals de Prins ProCare lijn, gaat het maken van een brokje anders. Als het ingrediëntenmengsel wordt geperst, gebeurt dit bij een aanmerkelijk lagere temperatuur (ongeveer 75 °C). Het is daarom van belang dat de granen alvast voorbewerkt (voorgegaard) zijn, waardoor de hond de koolhydraten uit deze granen goed kan benutten. Een groot voordeel van de geperste brok is dat de lagere temperatuur er voor zorgt dat grondstoffen als vitaminen en eiwitten heel weinig schade ondervinden. Doordat een geperste brok een veel lagere temperatuur ondergaat, wordt deze niet 'gepoft' zoals een geëxtrudeerd brokje. Om het brokje toch een sterke structuur te geven, voegen we een kleine hoeveelheid maltodextrine toe aan het recept. Daarnaast levert dextrine ook nog eens een snel beschikbare energiebron voor je hond.
Het toevoegen van maltodextrine heeft, in tegenstelling tot wat soms wel eens wordt gedacht, geen negatief effect op het gebit van je hond. Het negatieve effect van suikers op het gebit is bij honden namelijk anders dan bij mensen. Dat komt doordat het speeksel van honden een hogere pH (zuurgraad) heeft. Daardoor wordt de verzuring die nodig is voor demineralisatie van het glazuur, oftewel het ontstaan van gaatjes, bij honden beter voorkomen dan bij de mens.
Vandaar dus de vermelding 'suiker' op de verpakking. Misschien heb je nog veel meer vragen, en wil je iets weten over het hoe en waarom van andere ingrediënten. Wij zijn dol op kritische consumenten die hun dier graag goed hondenvoer geven en daarom graag het naadje van de kous willen weten. Aarzel dus niet contact op te nemen met ons CareTeam. Vragen staat vrij!