Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Waar het door komt en wat je eraan kunt doen.
Groeipijn bij honden van snelgroeiende rassen zien we nogal eens optreden, een aandoening die zich meestal op een leeftijd tussen de vier en zes maanden openbaart. Een jonge hond die last heeft van groeipijn kan gaan manken, minder actief worden, niet meer willen lopen of zelfs niet meer willen eten.
Heel kenmerkend voor groeipijn bij honden is dat de pijn steeds van plek verandert. De opgroeiende hond kan de ene week last hebben van zijn linker voorpoot, terwijl dit een week later de rechter achterpoot kan zijn. De aandoening verdwijnt uiteindelijk vanzelf als de hond is uitgegroeid, maar kan tot die tijd zeer pijnlijk zijn.
Als een hond groeit, groeien zijn botten mee. Ze worden langer en dikker en daarmee neemt de voedingsbehoefte van de botten toe. Voeding bereikt een groeiend bot via slagaders en afvalstoffen worden afgevoerd via aders. Deze bloedvaten lopen door de voedingskanalen in de schors van het bot. Als een hond groeit moet niet alleen het bot, maar ook het voedingskanaal in diameter toenemen.
Bij een hond met groeipijn groeien de voedingskanalen niet snel genoeg mee, waardoor ze relatief te klein blijven en de slagader en ader in de kanalen relatief te groot te zijn. Doordat de aanvoerende slagader sterker is en een hogere bloeddruk heeft dan de afvoerende ader, wordt de afvoerende ader dichtgedrukt. Het bloed wordt dan makkelijker het bot in gepompt dan er weer uit. Om toch het bot weer uit te kunnen, zal het bloed een andere uitweg gaan zoeken. Het komt dan terecht tussen het bot en het botvlies, dat hierdoor erg pijnlijk wordt.
Een belangrijke oorzaak van groeipijn bij honden is overvoeding. Overvoeding zorgt namelijk voor een snelle groei. Om groeipijn te voorkomen is het geven van een goed uitgebalanceerde voeding erg belangrijk. Dit geldt voor elke pup, maar is vooral voor opgroeiende honden van snelgroeiende grote rassen essentieel.
Het is erg belangrijk dat een pup niet te veel voeding krijgt, omdat hij dan ook te veel energie opneemt. Een te grote energieopname stimuleert een snelle groei. Calcium, fosfor en vitamine D zijn van grote invloed op het botmetabolisme. Als deze stoffen in grote hoeveelheden aanwezig zijn, kan dat leiden tot botmisvormingen.
Voor zowel puppy’s als voor volwassen honden is het heel belangrijk dat calcium en fosfor in de juiste verhouding in de voeding aanwezig zijn. Deze verhouding verschilt bij pups en volwassen dieren en is van belang omdat bij een verkeerde verhouding botafwijkingen kunnen ontstaan. De calcium- en fosforbehoefte van honden tijdens de vroege en late groei ligt hoger dan die van volwassen dieren, omdat de botten van jonge dieren nog calcium nodig hebben om zich te ontwikkelen. Er is echter ook een maximum aan het calcium- en fosforgehalte, omdat een overmaat aan calcium bij een jonge opgroeiende hond kan bijdragen aan groeipijnen.
Als er sprake is van groeipijn, is het aan te bevelen de voeding tijdelijk aan te passen om de groei wat af te remmen of te normaliseren. Hierdoor krijgt het bot de kans om van de snelle groei te herstellen. Het advies is om de jonge hond tijdelijk een kwart minder voeding te geven. Dat moet dan wél een voeding zijn met een voor jonge honden juiste calcium-fosfor verhouding en de juiste ingrediënten om de gewrichten te ondersteunen. Als de groei wat meer rust laat zien, kan de hond weer terug naar een grotere hoeveelheid van zijn voer.
Voor een jonge hond met groeipijnen is aangepaste beweging erg belangrijk. Vooral trap af lopen kan nadelige gevolgen hebben. Zorg dat de pup vooral rechtlijnig beweegt in een goed tempo. De hond zo veel mogelijk rechtuit in een draf laten lopen geeft de minste belasting van de gewrichten, terwijl er toch een goede bespiering kan worden opgebouwd. Vermijd korte en abrupte draaibewegingen.
Als je een gladde vloer in huis hebt, kun je daar bijvoorbeeld tijdelijk een stuk vloerbedekking overheen leggen. Dit beperkt het uitglijden en zal zeker bijdragen aan een sneller herstel.
Welke voeding is geschikt voor een pup met groeipijn? En hoe kun je het beste overstappen naar een andere voeding? Onze voedingsdeskundigen helpen je graag met een snel, goed en gratis advies op maat en kunnen jouw jonge hond blijven begeleiden als je dat wilt: bekijk hier alle contactmogelijkheden met het Prins CareTeam.