Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Weg met enge beestjes!
Neem je puppy regelmatig op schoot om even lekker met hem te tutten en tegelijkertijd zijn lichaam te inspecteren op bijvoorbeeld vlooien en teken. Zo herken je snel parasieten bij honden. Hoe sneller je vervelende parasieten ontdekt, des te minder overlast ze kunnen veroorzaken.
Vlooien kun je vangen met een fijne vlooienkam. Verwijder teken met een speciale tekenpincet of een tekenhaakje. Gebruik daarbij geen ‘verdovende middelen’ als alcohol, maar trek of draai de teek er gewoon uit. Haal teken zo snel mogelijk weg. Dat kan voorkomen ze een vervelende besmetting overbrengen.
Teken hebben een voorkeur voor warme plekken op het lichaam of plekken waar het lichaam minder behaard is. Ze bijten zich daarom vaak vast onder de oren, rondom de ogen of in de oksel- of liesstreek.
Puppy’s hebben vaak last van spoelwormen. Ze kunnen daarmee al nog voordat ze geboren worden in de baarmoeder besmet raken. Om een wormbesmetting te verhelpen of te voorkomen is het belangrijk een jonge hond regelmatig te ontwormen. Bijvoorbeeld op de leeftijd van twee, vier, zes, acht en twaalf weken en vervolgens als de pup vier en zes maanden oud is. Vraag je dierenarts om advies over het beste middel en behandelschema voor jouw hondje.
Een ontwormingskuur kan belastend zijn voor de darmflora. We raden je daarom aan je puppy twee tot drie dagen na een kuur in plaats van droogvoeding een diepvries vers vleesmaaltijd te geven, zoals Prins TotalCare. Dat helpt de darmflora te herstellen.
Niet alle middelen tegen teken, vlooien of wormen zijn ook voor puppy’s geschikt! Overleg altijd met je dierenarts wat voor jouw hondje de beste optie is.