Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Bekijk onze tips!
Ineens was daar corona en veranderde ons leven. We werden allemaal naar huis gestuurd en brachten de dagen thuis door. Dit was voor velen een uitgelezen kans om een pup in huis te nemen. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en wordt het werkende leven buitenshuis weer opgestart.
Hoewel er ook blijvend meer thuis zal worden gewerkt, gaan velen toch langzaamaan weer volledig naar kantoor. Dat zal voor ons als mens wennen zijn, maar ook voor jouw hond. Van een vol huis met veel aandacht, naar je hond alleen thuis voor een langere tijd, waarbij verlatingsangst bij jouw hond kan optreden.
Binding, of eigenlijk een te grote binding, is vaak de eerste oorzaak waardoor een hond verlatingsangst ontwikkelt. Een hond die achter je aan loopt lijkt misschien schattig, maar dit is vaak de eerst stap naar verlatingsangst. Hoe moeilijk het ook is, door meer afstand te creëren wordt een hond zelfstandiger.
Als je een hond hebt met verlatingsangst zal dit de eerste stap zijn. Een stap die veel eigenaren pijn doet in het hart. En logisch ook, want de band is niet voor niets ontstaan. Maar dit is écht de eerste stap naar een hond die zelfstandig thuis kan blijven. Bedenk dat dit maar een tijdelijke maatregel is. Wanneer de verlatingsangst is verholpen mag je natuurlijk weer meer aandacht geven. Kijk dan alleen uit dat je niet vervalt in oude patronen. Aandacht geven is goed, maar teveel aandacht geven en een hond die steeds maar meer wil, kan leiden tot problemen.
Je hoeft niet per se meteen de deur uit te gaan. Begin eens met werken in een andere kamer, zodat je uit het zicht van je hond bent. Heb je geen mogelijkheid om in een andere ruimte te werken, zorg er dan voor dat je je hond geen aandacht geeft. En dat is best lastig! Je hebt geen hond om deze te negeren, maar een hond alleen thuis met verlatingsangst achterlaten is ook geen optie. Stel jezelf daarom een doel. Rond eerst iets af voordat je je hond een aai mag geven. Of spreek met jezelf een tijd af dat je bijvoorbeeld na 2 uur als je hond alleen thuis is hem even mag knuffelen. Op deze manier breng je de structuur terug in het leven van je hond en zal de overgang minder heftig zijn wanneer je weer buitenshuis aan het werk gaat.
Honden houden van structuur. Deze structuur is door het thuiswerken verandert van een ‘strak’ schema van opstaan, hond uitlaten, naar kantoor, thuiskomen, eten enzovoort naar dagen die een beetje voortkabbelde. In ieder geval in de ogen van de hond. Wanneer we naar kantoor gaan, is de structuur veel duidelijker. We staan op, laten de hond uit, ontbijten of maken eten klaar en gaan weg. Het is een simpele structuur, maar wel een structuur die de hond begrijpt.
Het is goed om nu alvast aan de slag te gaan. Verlatingsangst kan namelijk maanden duren. Hoe eerder, hoe beter! En ook al woon je misschien vrijstaand waardoor er geen buren last hebben van het geblaf of gehuil, voor een hond is verlatingsangst echt stressvol. Beter nu alles onder controle, dan straks een probleem.
Merk je dat je hond stress ervaart, dan is er een mogelijkheid om tijdelijk over te stappen op Prins ProCare Resist Calm. Deze volledige voeding bevat namelijk een unieke kruidenmix op basis van Siberische ginseng. Daarnaast bevat de voeding gehydrolyseerd melkeiwit (alfa-casozepine) en tryptofaan wat je hond evenwichtig houdt in stresssituaties.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met hondencoach Arvid van Putten, www.arvidvanputten.nl. Mocht je extra hulp nodig hebben, raadpleeg dan altijd een professional of neem contact op met het Prins CareTeam.