Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Terug naar het 'ontstaan' van de hond.
Je hond blaft veel, dat kan zorgen voor veel irritaties en burenruzies. Wist je dat een blaffende hond al snel het volume van een cirkelzaag produceert?
Heel even is dit wel te verdragen, maar aanhoudend geblaf werkt op de zenuwen. Helemaal als dit op rustige momenten zoals 's ochtends, in het weekend of laat in de avond is. Honden die constant blaffen zijn een overlast voor de omgeving. Waarom blaft een hond eigenlijk? Als we daar antwoord op hebben, kunnen we het blafgedrag bijsturen, zodat de overlast vermindert. Om hier achter te komen, gaan we even helemaal terug naar het 'ontstaan' van de hond.
De gedomesticeerde hond stamt af van de wolven. De hond kwam waarschijnlijk naar de mens toe vanwege de afvalhopen buiten een nederzetting. De mens zag het nut van de dieren in omdat ze waarschuwden als er iemand naderde, blaffende honden waren erg positief. De dieren hadden ook voordeel om bij een nederzetting te leven, het leverde immers een makkelijke maaltijd op. Later is de mens honden gaan selecteren. Blaffende honden werden gebruikt voor het waken. Stille en snelle honden werden gebruikt voor de jacht. Weer later zijn combinaties gemaakt waarbij blaffende honden voor de jacht werden gebruikt, de Basset is hier een goed voorbeeld van. Deze honden sporen het wild op waarbij ze de jager met hun luide blaf aangeven waar dat zich bevindt.
Als je terugkijkt in de historie, kun je dus stellen dat wij ervoor hebben gezorgd dat bepaalde rassen meer aanleg hebben voor het blaffen dan andere rassen. Bovenaan de 'blafladder' staan onder andere de Beagle en de West Highland White Terrier. Maar je hebt ook rassen die als minder blaffende honden worden gezien, zoals de Akita en de Alaska Malamute. Maar ook al heeft een bepaalde hond of ras een aanleg voor blaffen, het is mogelijk dit te veranderen. De mate waarin een hond blaft is niet alleen afhankelijk van de genen, maar ook het resultaat van aangeleerd gedrag. Verder kan blaffen komen door stress of opgekropte energie, en honden kunnen blaffen ook inzetten om aandacht te vragen.
Het blaffen is grofweg in zes groepen in te delen: attentie, opwinding, angst, frustratie, verdediging en aandacht.
In de praktijk zullen de opgewonden blaf, vooral de frustratieblaf en een aanhoudende aandachtblaf de grootste hinder veroorzaken bij de buren. Je ziet vaak dat blaffende honden als probleemhonden gezien worden en niet begrepen worden, Sommige honden krijgen te weinig beweging, maar ook te veel doen met de hond kan voor onrust zorgen en zo het blaffen stimuleren. Andere honden zijn weer onzeker of bang. Om het blaffen te verminderen, een blaf op zich is zeer nuttig en moet je niet volledig afleren, is het dus belangrijk de oorzaak te weten te komen. Waarom is je hond onrustig als je even weggaat? Waarom volgt hij je overal in huis? Je hond blaft veel, waarom? Als je kunt achterhalen waar het blaffen vandaan komt, kun je aan de slag om het probleem op te lossen. Dit zal rust geven bij de hond, waarmee de rust ook terugkeert in huis of tijdens de wandeling.
De oorzaak van het blaffen verschilt heel erg per hond en per situatie en daarom is de aanpak ook per hond anders. Breng de oorzaak van het blaffen in kaart door te noteren in welke situatie het zich voordient. Je kan jezelf verschillende vragen stellen, om het probleem helder te krijgen. Wat gebeurt er vooraf aan het blafgedrag? Wat is de reactie van ons als eigenaar als je hond blaft? Wat is het gevolg? Door goed naar de situatie te kijken, komt er vaak al veel informatie vrij.
Tekst: Hondencoach Arvid van Putten, partner van Prins Petfoods
Je krijgt misschien weleens te horen: "je hond blaft veel" of "je hebt echt een blaffende hond". Mocht je tegen problemen aanlopen of graag willen weten wat je kan doen om het blaffen van je hond te verminderen. Het Prins CareTeam helpt graag verder. Je kan het beste telefonisch contact opnemen, om zo de situatie makkelijk in beeld te krijgen.