Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Heel hondenland bakt!
Het is de meest gehoorde klacht over onze geperste brokvoeding: het gruis onderin de verpakking. Maar weet je dat je van dat gruis hondenslobber kunt maken en lekkere hondenkoekjes maken kunt?
Gruis in de verpakking vind je alleen bij geperste brokvoeding, niet bij krokante (geëxtrudeerde) brokken. Dat komt omdat een geperste voeding bij een lagere temperatuur wordt bereid. Dat komt de kwaliteit van de grondstoffen ten goede, maar zorgt er wel voor dat de brokken minder hard en ‘slijtvast’ zijn. Als geperste brokken langs elkaar wrijven, kan er gruis ontstaan. Lees hier meer over het verschil tussen geperste en krokante brokvoeding en hier over de voordelen van geperste brokvoeding.
Sommige fabrikanten voegen bepaalde stoffen toe om gruis in hun geperste brokvoeding te voorkomen. Bij Prins werken we niet met deze stoffen, omdat ze verder geen toegevoegde (voedings)waarde voor het dier hebben en we onze producten graag zo puur mogelijk houden.
Hierdoor kan het gebeuren dat je onderin de verpakking van onze geperste brokvoedingen wat gruis aantreft. We proberen dat wel zo veel mogelijk te beperken door de brokken eerst te zeven voordat ze worden verpakt. Gruis en kleinere brokjes door breuk kunnen echter ook ontstaan tijdens het transport en het oppakken van de zakken. In elke zak vind je daardoor wel wat gruis. Niet iedere eigenaar is daar even blij mee. De voedingswaarde van het gruis en eventuele halve brokjes is echter gelijk aan die van hele brokjes en je kunt het gruis zonder problemen aan je hond geven. In feite zijn het gewoon heel kleine ieniemienie-brokjes. Hondenkoekjes maken kan daarmee dus heel goed!
Sterker nog: je kunt met het gruis heel leuke dingen doen! Er ‘hondenslobber’ van maken bijvoorbeeld, door het restje gruis onderin de zak te mengen met een klein beetje warm water. De meeste honden vinden het rulle mengsel dat daardoor ontstaat heerlijk. Je kunt er ook ‘gruiskoekjes’ van bakken. Wij deden dat met de ‘Bake a Bone’ dog treat maker, een soort tosti-ijzer waarin je zelf hondenkoekjes kunt maken.
Nodig voor gruiskoekjes: het gruis onderin een zak geperste brokken, gebruik eventueel een zeef om de laatste brokken van het gruis te scheiden, en een ei. Op de foto’s zie je de ‘opbrengst’ gruis van een 15 kg-verpakking. Meng het gruis met het ei tot een stevig mengsel en vul daarmee de vier botvormige bakjes van de dog treat maker. Bak de koekjes een kleine tien minuten, tot ze droog aanvoelen. Even laten afkoelen en… klaar voor consumptie!
Je kunt natuurlijk ook gewoon hompjes van het gruis met ei-mengsel maken en kort bakken in de oven op 150 graden tot ze droog aanvoelen. Van binnen blijven de gruiskoekjes een beetje sappig, bewaar ze daarom niet langer dan twee dagen. Tip: breek je gruiskoekjes in kleine stukjes en gebruik ze voor je sport- of speltraining. Succes gegarandeerd! Ga ook zelf hondenkoekjes maken!
Nu kan het natuurlijk zijn dat we in de toekomst een nieuw soort klacht gaan krijgen: Prins, waarom doen jullie niet méér gruis in jullie zakken? Dat lijkt ons niet helemaal de bedoeling, maar als je meer gruis wilt, kun je altijd wat geperste brokken fijn maken met een (keuken)vijzel, of een paar keer extra met de zak schudden.
Een beetje gruis is acceptabel, maar het moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen, ondanks dat hondenkoekjes maken er dus prima mee gaat. Kwaliteit staat bij Prins heel hoog in het vaandel. Tref je wel erg veel gruis aan in een zak? Dan vragen we je het gruis op te vangen en te wegen. Verder hebben we de productiecode en de houdbaarheidsdatum op de verpakking nodig om te kunnen achterhalen wat de hardheid van het betreffende product was (dat meten en registreren we namelijk allemaal) en of de verpakking misschien een lange route heeft afgelegd naar de winkel, waardoor er misschien meer dan normaal is geschud met de zak.