Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Leer je hond voetballen met zijn neus.
Lekker actief bezig zijn met jouw hond? Speel snoetbal! Snoetbal is net als voetbal een teamsport: de hond speelt het spel samen met jou door de bal met zijn neus naar jou toe te rollen.
Belangrijk om te weten voordat je aan de slag gaat:
Opblaasballen zijn kwetsbaar. Als je hond met de snoetbal aan de haal gaat of er zijn tanden in zet, kan de bal stuk gaan en kun je geen snoetbal meer spelen. Voorkom opwinding door de bal niet te laten stuiteren of hard weg te trappen. Bij snoetbal draait alles om bal- en zelfbeheersing!
Laat je hond eerst even wennen aan de 'look and feel' en ook aan de geur van de bal. Geef hem de gelegenheid om rustig aan de bal te snuffelen. Leg daarna vlak bij de bal iets lekkers op de grond, dat de hond vervolgens op mag eten. Bij het pakken van het lekkers zal hij waarschijnlijk met zijn hoofd de bal al even aanraken. De meeste honden hebben daar geen moeite mee, maar sommige honden kunnen de bal in het begin best een beetje eng vinden. Neem rustig de tijd!
Bij snoetbal is het de bedoeling dat de hond de bal naar jou toe rolt, het is dus handig dat de hond bij het oefenen aan de ene kant van de bal zit en jij aan de andere kant staat. De bal ligt dus tussen jullie in. Laat je hond voor je zitten en rol vervolgens de bal tussen jullie in, of leid de hond met behulp van iets lekkers dat je voor zijn neus houdt rustig naar de plek achter de bal en laat hem daar zitten. Door hem in deze positie te belonen, waarbij je het lekkers over de bal heen aan de hond geeft, zal hij leren dat netjes achter de bal blijven hem het meeste oplevert.
Laat de hond zien dat je iets lekkers onder de bal legt. Dat kan door het lekkers onder de bal te schuiven of door het lekkers op de grond te leggen en de bal daar vervolgens overheen te rollen. De hond moet hierbij netjes blijven zitten, een goede en ook best moeilijke oefening in zelfbeheersing! Staat je hond meteen op om het lekkers te pakken?Haal het dan weg en vraag de hond rustig weer te gaan zitten. Zo leert hij snel af dat té gretig zijn hem helemaal niets oplevert. Blijft hij netjes zitten terwijl je het lekkers onder de bal legt? Beloon hem dan voor dat rustige wachten met iets anders lekkers uit je hand. Knap dat hij zo netjes wacht!
Geef je hond, als het lekkers onder de bal ligt, met een handgebaar aan dat hij onder de bal mag kijken. Om bij het lekkers te komen, zal de hond de bal met zijn hoofd iets moeten wegduwen. Herhaal dit een paar keer. Snapt hiij het niet meteen? Rol dan de bal weer even iets weg om te laten zien dat er iets onder ligt. Om het lekkers te kunnen pakken mag je hond natuurlijk opstaan. Heeft je hond een aantal keer het lekkers onder de bal gehaald door de bal met zijn hoofd iets weg te duwen? Dan kun je aan het duwen een signaal koppelen, bijvoorbeeld 'duw'. Zeg 'duw' precies op het moment dat de hond met zijn hoofd de bal raakt om die weg te duwen. Je wilt namelijk dat hij dat straks ook gaat doen als jij 'duw' zegt!
Wacht nu even en observeer wat je hond doet. Geeft hij de bal uit zichzelf een duwtje? Super! Beloon die actie met wat lekkers vanuit je hand. Zorg dat de bal altijd tussen jou en de hond in blijft, zodat de hond de bal jouw richting op duwt.
We willen natuurlijk dat de hond de bal een paar keer achter elkaar gaat duwen, zodat hij hem over een langere afstand naar ons toe kan gaan rollen. Wil hij misschien twee keer duwen in plaats van één keer? Beloon nu na de eerste duw alleen met je stem, en wacht nog even met het geven van het lekkers. Grote kans dat je hond wil laten zien dat hij het spelletje echt wel snapt door nog een keer te duwen. Super! Beloon! Zo kun je het aantal keren duwen tegen de bal langzaam uitbreiden.
Lukt het even niet? Geen paniek! Ga gewoon weer even terug naar het begin en zorg dat je je trainingsstappen niet te groot maakt. Hoe duidelijker en rustiger jij alles uitlegt, des te beter en sneller je hond snapt wat de bedoeling is!
Je kunt werken met hondenbrokjes als beloning en hiervoor gewoon een deel van de dagelijkse maaltijd van je hond inzetten. Hierdoor is Snoetbal ook geschikt voor honden met een voedingsintolerantie. Wil je iets superlekkers? Gebruik dan eens ons geheime wapen: Prins NatureCare worst!
Je kunt je hond ook leren om de bal niet naar jou, maar in een doel te duwen. Of je kunt samen een overrolspelletje doen, waarbij jij de bal een duwtje richting de hond geeft en de hond de bal vervolgens weer een duwtje naar jou. Je kunt ook met twee of meer ballen gaan werken. Lukt het je dan bijvoorbeeld om de hond van de ene naar de andere bal te sturen?
Er zijn allerlei variaties op snoetbal mogelijk. Probeer zelf maar eens uit wat lukt en wat jullie leuk vinden. En vergeet niet: het is maar een spelletje. Of het snoetballen nu lukt of niet, als jullie lekker samen bezig zijn en proberen van elkaar te leren, winnen jullie altijd!