Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Samen actief het jaar door
Sporten met je hond? Doen! Samen actief zijn in een hondensport die jullie allebei goed past is gezond én geeft plezier. In hondenland zijn er veel verschillende sporten te vinden, agility zal bij de meeste bekend zijn. Maar ken je ook hoopers, canicross, dogfrisbee en flyball? Er is genoeg te beleven en voor ieder wat wils! Wij laten je kennismaken met 5 verschillende sporten.
Houden jij en jouw hond van hindernissen? Dan is Agility misschien wel jullie ding. Agility is een sport waarbij je hond onder jouw begeleiding zo snel mogelijk een hindernissenparcous moet afleggen. De hindernissen die je tegen kunt komen zijn hoogtesprongen, breedtesprongen, tunnels, slaloms en een schutting. Debby Hinlopen verteld hier waarom Agility zo leuk is!
Zoek een leuke en goede hondenschool. Ga kijken, dan merk je vanzelf of jij en je hond het leuk vinden.
Met canicross lijkt het soms wel alsof je vliegt! Canicross is hardlopen in de natuur met een hond, die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. De hond zit met een speciaal tuig en een flexlijn van twee meter vast aan een heupgordel die om het middel van de eigenaar gaat. De hond trekt met deze lijn het baasje vooruit, door deze samenwerking kun je veel sneller hardlopen dan zonder hond. Andere vormen van deze sport zijn bikejöring en steppen, waarbij de lijn van de hond vastzit aan een speciaal frame van een fiets of step. Lees hier het interview over Canicross met Peter van der Weijden, voorzitter van CaniCross Nederland.
Je combineert eigenlijk twee leuke dingen: je beoefent een sport die je leuk vindt, hardlopen, fietsen of steppen, én je bent samen met je hond bezig.
Dogfrisbee is, zoals de naam al zegt, frisbee spelen met je hond. De sport kent twee disciplines: distance en freestyle. Bij distance gaat het er om dat de hond binnen een bepaalde tijd zo veel mogelijk frisbees vangt over een bepaalde afstand. Bij freestyle verdienen baas en hond punten door het uitvoeren van een show op muziek, waarbij ze samen trucs doen met een frisbee. Wie de meeste punt krijgt, wint. Dogfrisbee kan je overal beoefenen, omdat je geen zware atributen nodig hebt. Ideaal! Meer lezen over dogfrisbee? Lees de interviews met Hans de Rooij en Reint Elzinga.
Het allerleukste vind ik het enthousiasme van mijn hond als ik de frisbee pak. Hij kan dan niet wachten om te gaan.
Flyball is de enige teamestafette-hondensport. Een team bestaat uit vier honden en vier handlers (hondeneigenaren). De bedoeling is dat iedere hond het parcours met vier hindernissen zo snel mogelijk en foutloos aflegt, snel de bal pakt die de hond zelf uit een apparaat moet halen en weer zo snel mogelijk teruggaat over het parcours. Als de eerste hond dat heeft gedaan, mag de volgende hond starten en zo door. Het snelste team wint. Soms gaat het echt om duizendsten van seconden, dus deze hondensport kan heel spannend zijn! Collega en flybal-sporter Diane Verhagen verteld je hier waarom zij voor flyball kiest en hoe het is ontstaan!
Flyball doe je niet alleen met je hond, maar met het hele team.
Bij Hoopers stuurt de handler (baas) zijn hond met zijn stem en eventueel handen over een parcours met poortjes, tonnen en tunnels. Omdat de handler zelf niet meeloopt, moet de hond zijn hersenen tijdens deze sport goed gebruiken. Daardoor biedt hoopers de hond zowel een fysieke als geestelijke uitdaging. Hoopers is als hondensport voor iedere hond geschikt, je kan zelf de snelheid bepalen en kan hierdoor kiezen om minder krappe bochten te maken of geen sprongen te gebruiken! In onze interviews met Irene Bleeker en Marijke de Rooij lees je waarom zij voor Hoopers kiezen.
Het belangrijkste bij Hoopers is dat baas en hond goed samenwerken.
Ben je enthousiast geworden om te gaan sporten met je hond, of zijn jij en je viervoeter al actief samen? Wanneer je regelmatig, maar op hobbybasis met je hond gaat sporten, is een sportvoeding vaak nog niet nodig. Let wel op dat je hond voldoende energie binnenkrijgt en houdt zijn gewicht in de gaten. Moet je hond echt topprestaties gaan leveren? Dan is een passende voeding belangrijk. De voedingen uit onze SportCare voedingslijn zorgen voor de juiste ondersteuning van jouw sporthond! Onze SportCare voedingen zijn niet zomaar in de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar, ons CareTeam verteld je er graag meer over.