Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Leer de taal van je viervoeter te begrijpen.
Honden willen ons heel graag begrijpen en met ons samenwerken. Maar net als onze viervoeter willen wij hen ook graag begrijpen. Wat betekent het eigenlijk als je viervoeter kwispelt of weet je wanneer hij honger heeft? In dit blog leren we je alles over hondentaal!
Honden ‘praten’ veel met hun lichaam. Gezichtsuitdrukking, oorstand, lichaamshouding en staartpositie zeggen heel veel over hoe je hond zich voelt. Leer de lichaamstaal van jouw hond goed te lezen. Vaak missen we de soms heel subtiele signalen dat een dier niet zo lekker in zijn vel zit. Voorbeelden daarvan zijn de tong kort een klein stukje uitsteken (‘tongelen’), gapen, hijgen, de bek aflikken of smakken, een voorpoot optillen, even verstarren, het hoofd of lijf afdraaien of wegkijken.
Hoe achterhaal je nu precies wat je hond je probeert te vertellen? Begin met het observeren van je trouwe viervoeter, en kijk of je al wat hondentaal kunt herkennen. Wat zie je aan zijn ogen? Wat doen zijn oren als hij een hard geluid hoort? Of geeft hij misschien kleine tekens met zijn bek? Het is belangrijk om goed op te letten als je de complete lichaamstaal van je hond wilt kunnen herkennen. En elke hond is anders, maar neem van ons aan dat elke hond kan praten met zijn lichaam.
De staart is een belangrijk communicatiemiddel voor je hond. Er zijn verschillende staarthoudingen: een neutrale, hoge of lage houding. Heeft jouw hond een neutrale staart? In dat geval wordt zijn achterste niet afgeklemd, maar je ziet hem ook niet heel duidelijk. Is dit het geval? Dan communiceert hij niet met je. Een lage staart (die zit dan meestal tussen zijn achterpoten) betekent dat jouw hond zich niet heel vertrouwd voelt. Met een hoge staart (die staat zo recht mogelijk overeind) probeert jouw viervoeter duidelijk te maken dat hij zich stoer en zelfverzekerd voelt.
Kwispelen betekent niet per definitie dat de hond vrolijk of ontspannen is! De manier waarop de hond kwispelt is erg belangrijk binnen hondentaal bij het interpreteren van zijn gedrag. Zo kan een korte kwispelbeweging met een hoge, wat stijf gehouden staart wijzen op spanning.
De oren van je hond zeggen veel meer dan je waarschijnlijk denkt binnen hondentaal. Als je hond zeker is van zijn zaak of alert is, staan zijn oren vaak naar voren. Met een neutrale oorhouding (de oorschelp steekt dan een beetje naar de zijkant) communiceert hij niet. Heeft jouw hond zijn oren naar achteren? Dan kunnen dit veel verschillende dingen betekenen. Het kan dan zijn dat je hond angstig is, maar het kan ook betekenen dat hij je wilt begroeten als je bijvoorbeeld thuiskomt van je werk.
Luister naar de signalen die je hond je geeft. Wil of doet hij iets niet? Probeer dan eerst de oorzaak van zijn gedrag te achterhalen. Waarom doet hij (n)iets? Niet geborsteld willen worden kan bijvoorbeeld te maken hebben met (verborgen) pijn. En veel hondengedrag heeft direct te maken met óns gedrag: honden zijn meesters in het lezen en (weer)spiegelen van hoe wij ons voelen. Zo baas… inderdaad, zo hond!
Honden zullen gedrag dat iets oplevert herhalen, en stoppen met gedrag dat geen zin heeft. Bedenk dat negatieve aandacht, zoals boos kijken, mopperen of de hond wegduwen, ook aandacht kan zijn en de hond dus iets kan opleveren! De reden dat honden aan de riem trekken, is simpelweg vaak omdat ze daardoor sneller komen op de plek waar ze graag willen zijn. Trekt je hond? Stop met lopen. Je hond ervaart dan de consequentie van zijn gedrag: met trekken kom je geen meter verder. Springt en blaft je hond bij het omdoen van zijn halsband en riem? Hang de riem weer terug. Je hond zal snel doorhebben wat wél de bedoeling is. Als jij het hem maar goed en duidelijk uitlegt.
Wij focussen ons vaak op ongewenst gedrag en misschien weet je het wel: wat je aandacht geeft, groeit. Probeer je dus vooral te richten op gedrag dat je wél graag ziet, en beloon dat. Wat je aandacht geeft… inderdaad! Springt de hond bijvoorbeeld op tegen bezoek? Door hem daarvoor te straffen leer je hem niet wat hij dan wel moet doen. Door hem te belonen als hij met vier voetjes op de vloer staat wél. Boos worden en straffen doen we trouwens vaak uit onmacht en frustratie. Blijf altijd rustig en kalm en zorg dat jij de wijste bent!
Zorg dat jij de wijste bent in de omgang met je hond!
Over een hond heen buigen, hem omhelzen en/of recht aankijken is in hondentaal bedreigend en enorm onbeleefd. Voorkom angst en agressie door je blik en lichaam zeker bij een eerste kennismaking altijd iets van een hond afgewend te houden. Zo krijg jij hondentaal onder controle!
Stress is goed te herkennen bij je hond. Dat doet je viervoeter bijvoorbeeld door weg te kijken, een poot omhoog te houden of door te gapen. Dat laatste hoeft dus niet altijd te betekenen dat hij moe is!
Zo herken je stress nog meer:
Grommen is een heel duidelijk communicatiesignaal dat vaak als laatste waarschuwing wordt ingezet. Straf je hond nooit omdat hij gromt, want deze waarschuwing wil je niet missen! Een hond die gestraft is voor grommen, kan deze stap gaan overslaan en meteen overgaan tot bijten. Raadpleeg bij plotselinge gedragsveranderingen altijd je dierenarts. Heel vaak hebben gedragsproblemen te maken met (verborgen) pijn.
Mocht je ook maar het geringste gevoel hebben dat er iets niet goed gaat in de communicatie met je hond, neem dan direct contact op met ons Prins CareTeam. Wij kunnen in overleg een hondengedragsdeskundige inschakelen en je helpen met advies. Dat kan veel problemen voorkomen!
Wist je dat honden ons ook kunnen begrijpen? Wanneer de honden betekenisvolle woorden hoorden, reageerde de linkerhelft van hun hersenen bovengemiddeld. Bij de niet betekenisvolle woorden was er veel minder hersenactiviteit in de linker hersenhelft te zien. De rechter hersenhelft daarentegen reageerden juist meer op woorden met verschillende intonaties.
Uit onderzoek blijkt dat honden de betekenis van woorden in hun linkerhersenhelft verwerkt en de intonatie van woorden in hun rechterhersenhelft. Het menselijk brein verwerkt taal en klanken op de zelfde manier. Dit onderzoek laat zien dat bepaalde woorden echt betekenis hebben voor honden. Het is niet alleen belangrijk op welke toon je tegen je hond praat: wat je zegt is ook belangrijk. Honden begrijpen je echt! Heb je vragen over hondentaal of wil je je hond beter leren begrijpen? Raadpleeg het Prins CareTeam!