Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Maatjes voor het leven!
Voor kinderen biedt het veel voordelen om op te groeien met een dier in huis, maar goede communicatie is hierbij heel belangrijk. Kinderen moeten leren met een kat om te gaan en andersom. Met de juiste begeleiding worden kind en kat de beste vriendjes en kunnen kinderen zelfs een belangrijke rol spelen in het verzorgen van de kat!
Een kat in de familie kan de kinderen al vanaf een jonge leeftijd echt helpen een gevoel voor verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Kinderen die zijn opgegroeid met een huisdier zijn socialer wanneer ze volwassen zijn, of het nu met dieren of mensen is. Ze hebben ook grotere communicatieve vaardigheden en minder kans op het ontwikkelen van allergieën. Je kind leert dat een goede verzorging van de kat belangrijk is. Hij krijgt de verantwoordelijkheid om voor iets te zorgen en hij leert dat de kat een levend wezen met een eigen karakter is, die hij moet respecteren. Soms zijn kinderen echter een beetje te enthousiast om een relatie aan te gaan met hun huisdier. Het is dus nuttig om beiden een beetje op te voeden.
Bij pasgeboren baby’s hangt het heel erg af van de persoonlijkheid en ervaringen van de kat zelf. Om het risico op problemen zoveel mogelijk te vermijden, kun je het beddengoed, de eetkommen, speeltjes, de kattenbak enzovoort het beste naar een rustige plaats verplaatsen. Zodra je baby begint te kruipen, zal je kat op een hogere plaats en op een afstand willen eten, rusten en slapen. Is er een baby op komst? Lees dan dit artikel hoe je je kat hier het beste op kan voorbereiden. Kind en kat worden op die manier een goede combinatie.
Vaak zijn de kinderen en katten al snel speelmaatjes en zijn ze veel bij elkaar. Probeer te voorkomen dat je kind alleen bij de kat is. Een wat ouder kind en een kat gaat prima, maar de allerkleinsten weten nog niet waar de grenzen van een kat liggen. Logisch, want dat moeten ze allemaal nog leren. De kat gaat hier echter geen rekening mee houden en kan op zijn beurt krabben om die grenzen aan te geven.
Doordat de motoriek nog niet goed ontwikkeld is, kan een kind onverwachte bewegingen maken waar de kat van schrikt. Bijvoorbeeld je kind loopt net, maar zwaait veel met zijn armpjes, uit enthousiasme en een beetje voor het evenwicht. De kat kan de zwaaiende armpjes aanzien voor aanvallende poten en zal actie ondernemen. Een kruipend of lopend kind kan de kat verrassen en de kreten van het kind kunnen hem doen schrikken. Het is in deze fase nóg belangrijker dat je je kat van de juiste schuilplaatsen voorziet. Katten worden niet graag achtervolgd en het kan erg verwarrend zijn om constant door een kind te worden lastiggevallen. Ook is het goed om als ouders de interacties tussen je kind en het dier te controleren totdat je er zeker van bent dat het kind groot en wijs genoeg is om de kat op een rustige manier te benaderen en zacht met hem om kan gaan.
Je kat laten wennen aan je kinderen? Laat de kinderen stil op de grond liggen en hun hand voorzichtig uitstrekken zodat de kat eraan kan ruiken. De kat zal je kinderen leuker vinden als ze zelf mag bepalen wanneer ze kennis wil maken. Geeft de kat een kopje, dan doet hij dit om zijn geur af te geven. Dit creëert bij katten een groepsgevoel/geur. De band onderling wordt op die manier versterkt en dan is dat het moment dat je je kind voorzichtig de kat mag laten aaien. Help peuters en kleuters met de kat op de juiste manier aaien door het voor te doen. Aai eerst de arm van je kind zodat hij of zij voelt hoe hard je aait en in welke richting je kunt aaien. Laat vervolgens zien hoe hij de kat zachtjes kan aaien. Kinderen zijn vaak bruut en dat vinden katten niet fijn. Leer ook op welke plekken de kat het fijn vindt om geaaid te worden: de bovenkant van de kop en rug. Benadruk dat er het beste kort geaaid wordt en nooit aan de staart mag worden getrokken!
Ook is het goed om gelijk duidelijk te maken dat een kattenbak geen zandbak of plek is om te spelen: hij moet worden afgedekt of op een hoge plaats worden gezet, buiten het bereik van kinderen.
Oudere kinderen kunnen de kat vasthouden, mits de kat dit toelaat natuurlijk. Sommige katten willen liever niet opgetild worden, ook niet door een volwassene. Leer hen hoe ze de kat correct oppakken: één hand onder haar achterpoten en de andere hand ondersteunt haar lijf. Het beste zitten of staan kinderen en houden ze de kat rechtop vast. Weinig katten vinden het fijn om als een baby op hun rug in je armen te liggen.
Zorg dat je kind op een leuke manier met de kat kan spelen, zonder het risico te lopen gekrabd te worden. Laat bijvoorbeeld zien hoe je met speeltjes die aan touwen worden vastgemaakt of balletjes heel leuk samen kunt spelen! Speelgoed hoeft niet luxe te zijn. Pingpongballen, propjes papier en lege wc-rollen zijn allemaal prima om de aandacht van een kat te vragen en haar bezig te houden. Je kind kan dit huis-tuin-en-keuken-speelgoed voorzichtig gooien om te kijken of de kat er achternagaat. Als je kat een ander favoriet speeltje heeft, dan weet ze ook goed hoe dit ruikt. Vraag je kind om het speeltje te verstoppen en je kat aan te moedigen om het te gaan zoeken. Pret gegarandeerd! Samen spelen is leuk en dankbaar voor kat én kind. Het is belangrijk dat je kind de kat niet als speelgoed ziet. Hoe schattig of knuffelig ze er ook uitziet, een kat is een levend wezen en maakt onderdeel uit van je gezin. Ze heeft - net als mensen - gevoel. Wordt er te ruw gespeeld dan zal je kat bang worden. Leer je kind daarom om rustig te spelen en te stoppen als de kat aangeeft niet meer te willen spelen. Zo worden kind en kat een goude combinatie!
Vanaf een jaar of zes, kun je je kindje betrekken bij de verzorging van jullie kat. Op deze manier leert je kindje spelenderwijs verantwoordelijk te zijn over een ander levend wezen. Natuurlijk doet hij dit onder jouw supervisie, want uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid van een gezond huisdier altijd bij de volwassene. Zo groeien kind en kat uit tot echt (speel)maatjes!