Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
10 tips!
Je kat laten wennen aan nieuw huis en haard? In dit artikel zetten we 10 tips op een rij om je nieuwe huisgenoot een warm welkom te geven.
Je hebt de keuze gemaakt. Er komt een kat in huis. Geen kitten, maar een (jong)volwassen kat. Waar een kitten nog ‘blanco’ is en je deze wat eenvoudiger kunt laten wennen aan een nieuw leven in een nieuwe omgeving, heb je bij een wat oudere kat te maken met ervaringen en gewoontes uit het verleden. Het is van belang om je hier bewust van te zijn. Het voornaamste? Heb geduld!
Geef de kat bij thuiskomst een kleine, rustige ruimte met alle voorzieningen erin. Zorg dat de kat zich hier kan verstoppen. Hoe veiliger, hoe beter en des te sneller zal de kat ontdooien. Zo kan hij op zijn eigen tempo de ruimte verkennen en er zijn geur afgeven om zich lekker te voelen. Voelt je kat zich veilig genoeg en wil hij wel eens zien wat er achter de deur is, geef hem dan wat meer ruimte en breidt dit zo uit tot hij het hele huis heeft verkend. Laat de deur naar de veilige kamer altijd open, zodat de kat altijd weer terug kan naar de vertrouwde kamer als het even spannend wordt.
Zorg voor een grote kattenbak (1,5 x de lengte van kop tot staartaanzet), zodat je kat zich niet in allerlei bochten hoeft te wringen om zijn behoefte te doen. Graven en begraven van ontlasting is natuurlijk kattengedrag en zo voorzie in deze behoefte. En vergeet niet de gouden stelregel over het aantal kattenbakken in huis: aantal katten + 1. Heb je twee katten? Dan dien je ze van drie kattenbakken te voorzien. Uiteraard moet de kattenbak ook regelmatig verschoond te worden.
Het maag- darmstelsel van de kat is gevoelig en kan slecht tegen een directe omschakeling van voeding. Stap daarom geleidelijk over op ander voer. Meng het nieuwe voer eerst met het oude voer. Begin met 80% oud en 20% nieuw en voer dit langzaam in een paar dagen op naar 100% nieuw.
Houd je kat zeker 6 tot 8 weken binnen. Katten zijn omgevingsdieren en het zal niet de eerste keer zijn dat een kat op zoek gaat naar zijn oude huis. Laat de kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving alvorens hem de wijde wereld in te laten gaan.
Is de kat gechipt? Zo nee, dan natuurlijk even laten doen bij de dierenarts. En vergeet niet om de chip ook te registreren op jouw naam! Zo wordt jouw kat weer veilig thuisgebracht in het onverhoopte geval hij zoekraakt. In dit artikel vind je meer informatie over het chippen van je kat.
Heb je al dieren in huis? Dan is het zaak om je nieuwe huisgenoot rustig te introduceren en de katten aan elkaar laten wennen. Wij pikken het ook niet als er een wildvreemde bij ons binnenkomt en op onze bank tv gaat zitten kijken, toch? Zo werkt het bij katten ook. Zij dulden geen andere katten in huis, tenzij ze op de juiste wijze geïntroduceerd worden. Geef de nieuwe kat eerst een kamertje voor zichzelf (zie tip 1). Door middel van geuruitwisseling zullen de katten langzaam aan elkaar wennen. Neem hier rustig de tijd voor, want je kunt een introductie immers maar 1 keer doen!
Je houdt je kat het meest gelukkig als je ervoor zorgt dat hij zijn natuurlijke gedrag kan vertonen. Denk bijvoorbeeld aan jagen. Zorg voor speelgoed waarmee je kat kunt laten jagen. Daarnaast houden katten ervan om te krabben. Enerzijds doen ze dit om hun nagels te scherpen, maar een veel belangrijkere reden is wel dat ze hiermee hun geur afgeven. Zorg dus voor voldoende krabmateriaal en plaats deze in de looproutes van het huis. Dat scheelt schade aan je bank of behang.
Ga je een kat uit een asiel ophalen? Vraag dan goed door naar zijn verleden, maar staar je er ook niet blind op. Onzindelijkheids- en agressieproblemen zijn vaak context gebonden en hoeven niet per se terug te keren.
Blijf niet zitten met vragen en trek aan de juiste bel bij problemen. Er zijn kattengedragstherapeuten die ervoor hebben geleerd en je kunnen helpen als je een vraag hebt over kattengedrag. Maar ook een dierenarts of het CareTeam van Prins kan je verder helpen.
Geniet samen met je gezin van een dier in huis en heb respect voor ieders behoeften. Kinderen willen graag aaien, maar niet elke kat vindt dat (meteen) fijn. Bouw rustig op en leer kinderen op een respectvolle manier om te gaan met de nieuwe huisgenoot.