Let op! Een kat mag niet vasten, dit kan namelijk leiden tot een levensbedreigende leververvetting. Katten moeten blijven eten!
Menu
Menu
Leer over de oorzaken en gevolgen van overgewicht en hoe je je kat laat afvallen
Overgewicht is een vervelend probleem voor de kat en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Dierenartsen schatten dat tot wel 60% van onze huisdieren in Nederland te dik is, overgewicht is daarmee het meest voorkomende gezondheidsprobleem. Maar hoe weet je of jouw kat te dik is? En waarom is het belangrijk om overgewicht te bestrijden? Dat en meer lees je in dit artikel.
Wanneer een kat zwaarder is dan 15% boven zijn ideale gewicht, is er sprake van overgewicht. Wanneer een kat meer dan 30% boven zijn ideale gewicht weegt spreken we van vetzucht, ook wel obesitas genoemd. Het is soms moeilijk om het ideale gewicht van de kat te bepalen. Ons CareTeam helpt je graag met het vaststellen van het ideale gewicht. Overgewicht is te zien aan de kat door:
Een handig hulpmiddel om zien of je kat overgewicht heeft is door de bodyscore van je kat vast te stellen, hiervoor kan je de onderstaande afbeelding gebruiken.
Overgewicht is het resultaat van te veel eten in combinatie met te weinig beweging. Een castratie of sterilisatie kan hieraan bijdragen, na deze ingreep verandert de hormoonhuishouding van het dier namelijk, waardoor de kat over het algemeen minder actief wordt en dus minder energie nodig heeft. Heel soms is een stofwisselingsstoornis of medicijngebruik de oorzaak.
Als je kat meer energie binnenkrijgt met eten dan dat deze opmaakt met bewegen, wordt deze energie opgeslagen als vet in het lichaam. Dit vet kan je zien en voelen aan de buitenkant, maar wordt ook tussen de organen opgeslagen. De organen en het lichaam worden zwaarder belast door dit vet en het extra gewicht dat het dier met zich mee moet dragen. Dit zorgt voor gezondheidsproblemen en heeft invloed op het geestelijke welzijn van de kat. Daarnaast wordt het moeilijker en zit er meer risico aan operaties en onderzoeken. De meest voorkomende gevolgen van overgewicht bij de kat zijn:
Doordat de gewrichten van de te dikke kat zwaarder worden belast, zullen deze eerder slijten. Het gevolg is dat het kraakbeen tussen de gewrichten langzaam verdwijnt. Dit is erg pijnlijk voor de kat.
Door verminderde conditie van het lichaam en vetophoping rond het orgaan, heeft het hart meer moeite met het pompen van het bloed.
Bij diabetes is er sprake van insulinetekort, waardoor het dier een te hoog bloedsuikergehalte heeft. Dit bloedsuikergehalte moet met behulp van insuline-injecties weer op normaal niveau worden gekregen. Lees meer over diabetes.
Doordat de kat niet comfortabel kan bewegen, doet de kat dit liever niet. Het gevolg is dat de kat veel ligt en slaapt, dit wordt vaak ten onrechte gezien als welzijn/ tevredenheid. Soms is de kat hierdoor niet meer in staat zichzelf goed te verzorgen, wat te zien is aan de vacht.
In onderzoek is naar voren gekomen dat de levensduur van een kat met overgewicht meer dan 2 jaar korter is.
Hoe laat je jouw kat afvallen? Als jouw kat last heeft van overgewicht dan is het van belang dat zij rustig en gelijkmatig afvalt. Katten mogen maximaal 2% van hun lichaamsgewicht per week afvallen. Een kat van vijf kilo mag dus niet meer dan 100 gram per week afvallen.
Je kat verantwoord laten afvallen doe je met een speciale dieetvoeding en beweging.
Om een kat met overgewicht op een verantwoorde manier af te laten vallen, heeft Prins Petfoods in samenwerking met dierenartsen speciale veterinaire voeding ontwikkeld. Moet jouw kat op dieet? Onze veterinaire voeding heeft als doel een stabiel en gezond gewicht te verkrijgen en/of te behouden. Door de optimale balans van vitaminen en mineralen krijgt de kat alle benodigde voedingsstoffen binnen. De extra voedingsvezels in de voeding helpen het hongergevoel te verminderen en ondersteunen de kat tijdens het afvallen. Ons CareTeam helpt je graag kosteloos met het bepalen van de juiste (hoeveelheid) dieetvoeding. Neem via deze pagina contact op.
Meng gedurende zeven dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude voeding tot de oude voeding geheel vervangen is.
Let op: soms kan het zijn dat de kat even wat dunnere ontlasting of diarree krijgt door de wisseling van het voer. Dit is niet ernstig en in de meeste gevallen is de ontlasting binnen drie dagen weer normaal. Ook kan het zijn dat er door de extra voedingsvezels in de dieetvoeding meer ontlasting te zien is.
Naast minder eten en een minder calorierijke voeding is het ook belangrijk dat de kat meer gaat bewegen. Een kat in beweging krijgen kan soms lastig zijn. Wil jij hiervoor tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze afvalmails! Lees hier verderop meer over.
Bijna niets moeilijker dan (voedings-)gewoonten veranderen! Vind je het lastig om je kat op dieet te zetten, en kun je daarbij wel wat hulp en een stok achter de deur gebruiken? Het Prins CareTeam geeft je graag gratis begeleiding! Zo kun je je kat laten afvallen op een verantwoorde manier.
Het CareTeam helpt je graag met het vaststellen van het ideale gewicht van jouw kat. Zij zijn telefonisch, met de chat en via Whatsapp te bereiken. Gezamenlijk stel je een plan op om jouw dier weer op gezond gewicht te brengen. Contact met het CareTeam is altijd kosteloos.